Arkistojen aarteet talteen ja yhteiseen käyttöön

Arkistojen aarteet talteen ja yhteiseen käyttöön

Perustelu: ”Klockars Online on digitalisointihanke, joka pyrkii tekemään kansallisesti ja historiallisesti arvokkaan materiaalin julkiseksi ja kaikille saatavaksi. Tämä materiaali sekä vahvistaa kotiseututunnetta että voi johtaa uusiin tuotteisiin esimerkiksi matkailuun, kulttuuriin ja kirjallisuuteen liittyen hankkeen päättymisen jälkeen. Aktion Österbotten”

Klockars Online osa 1 ja 2 kilpailee sarjassa verkostojen rakentaja.

Klockars online opettaa säilyttämään yhdistysten historiaa

Arkistointi on harvalle yhdistykselle tarkkaan harkittua hommaa. Lehtileikkeitä, valokuvia ja pöytäkirjoja kasataan sinne tänne eivätkä uudet jäsenet välttämättä tiedä, mitä kaikkea yhdistyksen varastoissa piilee.

– Meillä SÖU:ssa (Svenska Österbottens Ungdomsförbund) oli sama juttu, materiaalia lojui laatikoissa ja kuviakin oli tuhansia negatiiveina tai paperiversioina. Yhdistykset ottivat meihin säännöllisesti yhteyttä, kun tarvitsivat materiaalia omiin esityksiinsä ja historiikkeihinsä, joten siitä syntyi idea siivota arkisto ja tehdä meidän arkistomateriaali kaikkien saavutettavaksi, hankevetäjät Malin Andtbacka ja Caroline Mård toteavat.

Valokuvia oli paljon, mutta niissä ei ollut henkilöiden nimiä tai kuvauspaikkoja. Siksi ensimmäisessä Klockars Online -hankkeessa järjestettiin treffejä, joissa kierrettiin nuorisoseuroja ja tunnistettiin kuvissa olevia henkilöitä.

– Ne onnistuivat hyvin, mukaan tuli sekä entisiä että nykyisiä yhdistysaktiiveja. Aihe kiinnosti monia ja saimme kuulla lukuisia tarinoita ja opimme SÖU:n toiminnan historiasta. On ollut bingoa, salibändyä ja tietokilpailuja, tansseja, revyitä ja teatteria, hankevetäjät toteavat.

Hankkeen tuloksena syntyi avoin valokuva-arkisto, jossa on yli 5 000 kuvaa ja yhdistyksen lehden, Österbottens tidningin numerot vuodesta 1968 saakka kaikkien selattavissa, lisäksi kuvissa on kommentointimahdollisuus.

Kun 111-vuotiaan yhdistyksen omat arkistot oli saatu järjestykseen, siirryttiin Klockars Online -hankkeen jatko-osassa auttamaan jäsenyhdistyksiä arkistoinnissa. Andtbacka ja Mård kiertävät yhdistyksissä opettamassa, miten päästä arkistoinnissa alkuun. Materiaalia käydään yhdessä läpi ja katsotaan, mikä on säilyttämisen arvoista ja mikä joutaa roskiin. SÖU tarjoaa yhdistyksille myös mahdollisuuden jakaa omaa materiaaliaan heidän nettiarkistossaan.

– Arkistojen järjestäminen voi myös lisätä kyläläisten yhteisöllisyyttä, sillä työssä tarvitaan eri tietoja ja taitoja, niin yhdistyksen historiasta kuin materiaalin digitalisoinnista. Myös nuoret ovat olleet kiinnostuneita etenkin kuvista, koska heille kuvien käyttäminen on tuttua.

Yhdistysten säilömistä materiaaleista näkee, miten merkityksellistä toiminta on ollut kylissä. Nuorisoseuran taloja on tehty talkoilla, joihin koko kylä on osallistunut ja kylätaloissa on menty naimisiin, ne ovat olleet kylän keskipiste. Historiaa hyödyntämällä halutaan saada asukkaat osaksi paikallisia yhdistyksiä.

– Kyläyhdistysten merkitys on yhä tärkeä, etenkin kun palvelut vähenevät. Meidän opastuskierroksilla olemme nähneet, miten ihmiset yli sukupolvirajojen saadaan kokoontumaan arkistomateriaalin ympärille. Arkisto voi tulla ihmisten tapaamispaikaksi.

Tarkoitus on, että yhdistykset saavat materiaalinsa järjestykseen ja samalla vahvistetaan kotiseututunnetta ja saadaan aikaan mahdollisesti uusia tuotteita, kuten historiikkejä, näyttelyitä tai näytelmiä. Nuorisoseurat ovat tärkeä osa pohjalaista identiteettiä ja osa juurista sekä menneestä että tulevasta.

– Arkistoinnista on hyötyä etenkin uusille jäsenille, vaikka hallitukset vaihtuvat, on tieto tallessa. On tärkeää tietää oma historiansa, sen, mistä tulee ja mitä yhdistyksessä on tehty, Andtbacka kiteyttää.

Caroline Mård ja Malin Andtbacka kiertävät ruotsinkielisen Pohjanmaan nuorisoseuroja ja opastavat niitä arkistoinnissa.

 

Klockars Online -hanke on saanut nimensä suomenruotsalaisen nuorisoliikkeen alkuunpanijan ja Maalahden nuorisoseuran perustaja Johannes Klockarsin mukaan. Maalahden nuorisoseura on ollut aktiivisesti mukana hankkeessa, jossa SÖU:n hankevetäjät opettivat, mitä ja miten arkistomateriaalia kannattaa säilyttää.