Emmes retreat myy luonnonrauhaa ja hiljaisuutta

Emmes retreat myy luonnonrauhaa ja hiljaisuutta

Kävijöitä riittää ympäri maailmaa

Kuvassa Emmes retreatin toimintaa pyörittävä yrittäjäpariskunta Henrik Wiik ja Ulla-Beth Mäki-Jussila.

Henrik Wiik ja Ulla-Beth Mäki-Jussila haluavat tarjota kävijöille luonnonrauhaa.

Emmes retreatia ei löydetä sattumalta, vaan sinne tullaan tarkoituksella. Tarkoituksella hiljentyä, voimaantua luonnosta ja nauttia rauhasta. Siksi yrityksellä ei ole esimerkiksi kylttejä pääteiden varsissa. Siitä huolimatta asiakkaita riittää. Pelkästään luonnonrauha ei houkuttele vaan ainutlaatuisen paikasta tekevät yöpymiseen tarkoitetut, puiden varaan rakennetut mökit. Täällä saa yöpyä ikään kuin yläilmoissa. Yrittäjäpariskunta Ulla-Beth Mäki-Jussila ja Henrik Wiik luotsaavat paikkaa. Majoitustilojen lisäksi myös joogasali on tehty korkealle puuhun ja sieltä avautuvat levolliset maisemat Emmesträsk-järven yli.

– Parasta markkinointia tekevät vieraat, jotka ovat meillä käyneet ja moni löytää meidät sosiaalisen median kautta. Harvoin tänne eksyy vieraita, joille tämä paikka olisi pettymys, jos he etsivät menoa. Täällä on tarkoitus rauhoittua, Mäki-Jussila huomauttaa.

– Moni huomaa viihtyvänsä luonnossa, vaikka kotona ollessa sinne ei tule mentyä. Retket ovat parasta kuntoutusta, Wiik lisää.

Wiik työskenteli aikoinaan rakennusalan urakoitsijana omassa yrityksessään, mutta sitten tuli halu rauhoittua. Hän alkoi opiskella joogaohjaajaksi ja vetää nyt Emmes retreatissa joogatunteja.

– Löysimme paikan sattumalta ollessamme mustikkaretkellä vuonna 2010. Nyt meillä on tietynlainen vapaus, vaikka olemme yrittäjiä.

Selvittelyiden jälkeen vuonna pariskunta sai ostaa kolme hehtaaria maata ja alkaa rakentaa sille puumajoja mielikuvissa olleen idean mukaan. Kun asumukset on tehty puiden ympärille, on saatu säästettyä luontoa.

– Tiettävästi Suomessa ei ole muita tähän tapaan rakennettuja puumajoja, vaan muualla ne on rakennettu pilareiden päälle. Täällä jokaisesta rakennuksesta tulee erilainen, sillä pitää etsiä sopivat puut ja suunnitella sijainti ilmansuuntien mukaan, Wiik huomauttaa.

Puiden varaan rakennettu majoitusmökki.

Emmes Reatritissa kaikki puiden varaan rakennetut mökit ovat erilaisia.

Paikalla on käynyt matkailijoita ympäri maailmaa. Pariskunta muistelee, miten Suomen syksy oli eräälle sveitsiläiselle perheelle elämys. He kävivät karpalosuolla, keräsivät suppilovahveroita ja tekivät pitkiä kävelyretkiä.

– He nauttivat silminnähden. Hiljaisuus antaa parhaat palautteet, sanoo Ulla-Beth ja ojentaa vieraskirjan selailtavaksi:

Kiitos, että olette seuranneet ”hullua” mielikuvaanne paikasta, jossa voi rentoutua ja palautua, olette todella onnistuneet siinä!

Emmes retreatia ei löydetä sattumalta, vaan sinne tullaan tarkoituksella.

Yritys on saanut tukea toimintaansa Aktion Österbottenilta sekä testannut Pohjanmaan Leader-ryhmien rahoittaman Luona-hankkeen kanssa Green care -palvelumalleja ja sille on mietitty uusia asiakasryhmiä. Paikalla on käynyt muun muassa päivätoimintayksikkö Vaskoolin väkeä.

– Heidän kanssaan on käyty metsäkylvyissä eli käytetty kaikkia aisteja metsän havainnointiin. Kaikista tärkeintä on kaikille kävijöille luonnonrauhan vaikutus hyvinvointiin, Mäki-Jussila muistuttaa.

Koska luonnosta haetaan hyvinvointia, haluaa yritys myös toimia mahdollisimman ekologisesti. Siellä on käytössä aurinkopaneelit, kuivakäymälät ja ekotuotteita. Villiyrttejä kerätään itse käyttöön ja keittiössä valmistetaan ruoka mahdollisimman pitkälti lähellä tuotetuista elintarvikkeista.

Pariskunta ei vielä tiedä, kauanko he jatkavat toimintaansa, sillä eläkevuodet ovat käsillä. Paikka tarjoaa hyviä mahdollisuuksia yhteistyökumppaneille esimerkiksi retriittien ja joogaleirien pitoon.

– Aika näyttää, mutta yöpymisvieraita meillä on ainakin tarkoitus ottaa, lisäksi haemme yhteistyökumppaneita, jotka voivat hyödyntää paikkaa haluamallaan tavalla, pariskunta suunnittelee.