Hämeessä halutaan koulu koko kylän keskukseksi

Hämeessä halutaan koulu koko kylän keskukseksi

img_7694   img_7701

Kylien ääni -hanke reissasi joulukuun alussa Hämeenlinnaan tutustumaan Leader Linnaseudun hankkei­siin. Ensimmäinen kohde sijaitsi Lounais-Janakkalassa, Vähikkälän kylässä. Vähikkälän kyläkoulua esitteli Suvi Pesonen, joka on mukana selvittämässä, miten kyläkouluista saataisiin kehitettyä koko kylän palvelukeskuksia. Selvityshanke vei hänet valtakunnallisen Suomen lähi­koulut ry:n puheenjohtajaksi. Vähikkälän kylässä on nyt noin 420 asukasta ja koulussa oppilaita 32 ja 2 opettajaa. Koulu on ollut lakkautusuhan alla vuonna 2013 ja silloin kyläläiset yhdistivät voimansa.

– Koulu säilyi, mutta mielenkiinto sitä kohtaan jäi, miten kyläkouluja voidaan kehittää. Aloimme dokumentoida aihetta ja huomasimme, että ongelmat ovat samanlaisia valtakunnallisesti, Pesonen kertaa.
Palvelukeskusideassa pohditaan koulujen tehtävää laajasti. Tällaisessa keskuksessa voisi järjestää päivähoitoa ja esikoulua, toimintaa ikäihmisille. Myös kirjasto ja muut harrastukset voisivat löytää sieltä paikkansa. Tarvitaan yksityisten, kunnan ja yhdistysten yhteistyötä.
– Asikkalassa esimerkiksi koulu, esikoulu ja päiväkoti ovat saman katon alla ja säästöjä on saatu syntymään sijaisjärjestelyiden kautta. Palvelukokonaisuuteen voisi sisällyttää lounasruokalan, lähiruokatorin, vanhusten ateriapalvelun ja kylätoimiston, Pesonen listaa.
Pesosen mukaan kesäasukkaita ei ole juuri hyödynnetty palveluiden suunnittelussa. Palvelukeskuksessa voisi olla myös kylätalkkari, joka huolehtisi myös kesäasukkaiden kiinteistöistä.
-Toivon, että kunnalla löytyisi muutoshalukkuutta lähteä kokeilemaan ja rakentamaan yhteistä tulevaisuutta.

Ei kulisseja, vaan toimintaa

Hauholla tutustuttiin Hämeen Mokian toimintaan, jonka työn pohjana ovat kristilliset arvot ja asiakkaina syrjäytyneet tai syrjäytymisvaarassa olevat nuoret. Kirkonkylälle, entiseen pankkirakennukseen on rakennettu Leader-tuella nuorisotilat ja studio, jotta saataisiin nuorille kiinnostavaa tekemistä Kino Wanhakop -hankkeessa.
– Studiossa, esimerkiksi musiikkivideoita tehdessä ope­tetaan ammattitaitojen lisäksi myös pitkäjänteisyyttä ja loppuun saattamista, paikan pomo Jouni Heinonen selittää.
Eikä Heinonen puhu asiakkaista, vaan kavereista ja toteaa samaan hengenvetoon että on ihme, ettei naapureilta ole tullut sen enempää huomauttelua. Heinonen kun kutsuu kotiinsa niin moottoripyöräjengiläisiä kuin vankeja.
– Nämä tyypit pitää ottaa tekemään ja puhua asioista eikä silotella. Pitää päästä lähelle ihmistä. Me ei luoda kulisseja vaan tehdään ja toimitaan, joskus kun rapataan, niin voi myös roiskua.
Siperia on opettanut myös kirjaimellisesti. Seitsemän hengen joukko nuoria lähti Siperiaan, samalla vietiin avustuskuorma Venäjälle. Matkasta on tehty dokumentti ohjaaja Joonas Heinosen ja Jupe Haapojan johdolla.
– Meillä nämä itsekin avun tarpeessa olevat auttavat. Matkan jälkeen mukana olleet nuoret ovat kaikki saaneet työ- tai opiskelupaikan, Heinonen lisää.
Mediapuolen lisäksi Hämeen Mokia on pitänyt kirpputoria, kunnostanut  vanhaa varikkoaluetta, jossa on korjattu autoja ja organisoitu vaatekeräyksiä. Nyt toiminnassa mukana olevat tekevät polttopuita esimerkiksi vanhuksille ja lapsiperheille.
– Vaihdamme formaattia muutaman vuoden välein, ettei toiminta kasva liian suureksi. Sitä tehdään muiden auttamiseksi, ei henkilökohtaisen voiton saavuttamiseksi, Heinonen muistuttaa.
Hämeen Mokia toimii yhteistyössä Hämeenlinna kaupungin, ELY-keskuksen, TE-toimiston ja Työvoiman palvelukeskuksen kanssa.

 

img_7750   img_7740

Suomen lähikoulut ry
Hämeen Mokia ry

teksti ja kuvat: Kirsi Tikkanen