Hankemaailman helmet on valittu

Hankemaailman helmet on valittu

Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maaseuturahaston helmihankkeet on valittu. Pohjanmaan ELY-keskuksen ja alueen Leader-ryhmien rahoittamista hankkeista ja yrityksistä voittajiksi valittiin rakennusalalle Stedox-innovaation tehnyt BusinEsse, Kyröön Kievarin Kyrön Matkailun Edistämiskeskuksen laajennus, kaurasta elintarvikkeita jalostava lohtajalainen Mö Foods ja Närpiön ja koko Pohjanmaan kasvihuoneklusteria kehittävä Innoväxthus. Yleisön suosikiksi ylsi Vargbergets fritidscentrum  r.f.:n hanke, Sparbanken Biathlon Arena.

Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla on rahoitettu lähes 600 hanketta ja yritystukea vuosina 2014 – 2018 Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta ELY-keskuksen ja Leader Aktion Österbottenin, Yhyres ry:n ja Pirityiset ry:n myöntämänä. Maaseuturahaston tukea on myönnetty yli 42 miljoonaa euroa maaseudulla toimivien yritysten kehittämiseen ja asukkaiden palveluiden ja viihtyisyyteen liittyviin kehittämishankkeisiin. Maaseudun kasvua ja hyvinvointia tuetaan, jotta Pohjanmaa ja koko Suomi voisivat hyvin, yritystoiminta kasvaisi ja työpaikkojen määrä lisääntyisi.

Tuomariston puheenjohtaja, kehittämispäällikkö Miia Lammi muotoilukeskus MUOVAsta kertoo alueen onnistuneimpiin hankkeisiin tutustumisen olleen innostava ja kiinnostava tehtävä.

– Hankkeet ovat selvästi tuoneet ihmisiä yhteen, esitelleet paikkakuntien ainutlaatuisuutta, kehittäneet innovaatioita ja rakentaneet siltaa menneestä tulevaisuuteen, Lammi kuvailee.

Tuomaristo teki ratkaisunsa muun muassa hankkeista kuvattujen videoiden perusteella. Hankevideot esittelivät projekteja ja niiden tuloksia aidoissa ympäristöissä.

– Videoiden avulla ihmiset kertoivat meille tarinan hankkeen takana. Numerot tulivat todeksi yhteisissä tilaisuuksissa, kohennetuissa ympäristöissä sekä uusissa tuotteissa, palveluissa ja ratkaisuissa. Videot välittivät tunteen innokkuudesta ja sitoutuneisuudesta, ihmisten aidosta halusta viedä asioita eteenpäin, Lammi kiittelee.

Tulevaisuuden tekijä -sarjassa etsittiin yritystä, jolla on potentiaalia kehittyä ja kasvaa sekä innovatiivinen ote. Tuomaristo valitsi voittajaksi lohtajalaisen Mö Foodsin, joka on elintarvikealan startup-yritys ja sen liikeideana on valmistaa ja myydä kasviperäisiä meijerituotteita. Valmistukseen käytetään puhtaita suomalaisia raaka-aineita, kuten kauraa. Ensimmäiset tuotteet, kaurajogurtit, on lanseerattu tammikuussa 2018 ja tuotteiden kysyntä kasvoi odotettua nopeammin. Yritys haki tukea Pohjanmaan ELY-keskukselta ja investoi pakkauskoneeseen.

– Tuki antoi uskallusta ja nopeutta tarvittavien investointien tekemiseen. Sen avulla saatiin kasvatettua kapasiteettia ja tehostettua tuotantoa, toimitusjohtaja Annamari Jukkola kertoo.

Paikallisesta ponnistaen –sarjassa haettiin nimensä mukaisesti yhdistystä tai yritystä, joka brändää paikallisuutta ja hyödyntää sitä omassa toiminnassaan. Voiton vei Kyröön kievari Oy hankkeellaan, jossa Kyrö Distillery -viskitislaamon yhteyteen laajennettiin Kyrön Matkailun Edistämiskeskukselle vierailukeskusta Leader Yhyres ry:n tuella. Paikallisuus on vierailukeskuksen toiminnan punainen lanka. Ravintolan drinkeissä pyritään käyttämään mahdollisimman paljon paikallisia ainesosia, niiden nimet ja tislaamokierroksilla esitetyt tarinat ammentavat Isonkyrön historiasta. Myös remonttien toteutuksessa halutaan käyttää paikallisia urakoitsijoita ja materiaaleja.

– Pyrimme saamaan paikkakunnalle uutta virtaa ja rahan pyörimään täällä. Uusia työpaikkoja on syntynyt ja muutamia uusia asukkaita on sen myötä saatu kuntaan. Olemme pystyneet tuomaan tänne vierailijoita kolminkertaisen määrän kunnan asukaslukuun verrattuna ja heitä on tullut ulkomaita myöden, laskeskelee toimitusjohtaja Miko Heinilä.

Ohjelmakauden oivallus -sarjan voitti Pohjanmaan ELY-keskuksen rahoittama BusinEsse Ab Stedox-nimisellä innovaatiollaan, joka helpottaa betonielementtien asentamista rakentamisessa. Perheyrityksen innovatiivisella tuotteella on uutuusarvoa, koska vastaavaa tuotetta ei ole saatavilla muualla markkinoilla.

– Stedoxia on tarkoitus lähteä viemään ensin Ruotsiin, Etelä-Eurooppaan, sitten Aasiaan ja Amerikkaan. Missiona on, että elementtien asentaminen voidaan tehdä turvallisemmin, helpommin ja nopeammin koko maailmassa, kertovat miehet Stedoxin takana eli Markus Sundström ja hänen poikansa Jimmy ja Dennis Sundström.

Verkostojen rakentajana palkittiin Innoväxthus-hanke, sen tavoitteena on Närpiön ja koko Pohjanmaan kasvihuonekeskittymän aseman säilyttäminen ja vahvistaminen.

– Tarkoitus on ollut määritellä kasvihuoneklusterin ongelmia. Aloitin järjestämällä työpajoja, joissa kysyin tuottajilta suoraan, että mikä risoo ja aiheuttaa ongelmia, muistelee hankevetäjä Irene Vänninen Österbottens svenska producentförbundista.

Tuloksena syntyi neljä kehittämispolkua. Ne ovat ketjun kommunikointi ja asiakaslähtöisyys, laatu, uudet kasvit ja tuotteet sekä strateginen ajattelu, joka tarkoittaa esimerkiksi brändin johtamista ja tulevaisuuden ennustamista.

Yleisön suosikkihankkeessa Sparbanken Biathlon Arenassa on onnistuttu kehittämään tekninen konsepti, jota voitaisiin käyttää myös kansainvälisellä tasolla. Satsaus alueeseen hyödyttää myös muita lajeja kuin ampumahiihtoa ja lisää alueella olevaa tarjontaa.

– Se, että poikani harrastaa lajia, on toki yksi syy, että olen ollut tässä mukana. Toisaalta ajattelen, että poikani on saanut harrastaa urheilua muiden tekemillä kentillä ja urheilupaikoilla, joten tämä on osaltaan minun kädenojennukseni tuleville sukupolville, kertoo teknisen innovaation kehittänyt Mattias Rönn.

Tuomaristo, johon kuuluivat tutkija Kenneth Nordberg Åbo Akademista, ylijohtaja Marja-Riitta Vest Pohjanmaan ELY-keskuksesta, kehittämispäällikkö Miia Lammi Muotoilukeskus Muovasta, EU-ohjelmakoordinaattori Tuija Puumala Keski-Pohjanmaan liitosta, kehittämisjohtaja Petri Jylhä Kaustisen seutukunnasta, kehittämissuunnittelija Kimmo Riusala Pohjanmaan liitosta sekä neuvotteleva virkamies Christell Åström Maa- ja metsätalousministeriöstä, valitsi voittajat ja ne julkistettiin 9.11.2018 pidetyssä Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan hankegaalassa Åminnessa.

– Pohjanmaalta löytyy monipuolisia hankkeita, rohkeita ihmisiä, innovatiivista otetta ja yhä halua tehdä asioita yhteisen hyvän ja oman asuinseudun hyväksi. Positiivisuus, tulevaisuuden usko sekä menestymisen halu olivat niitä piirteitä, jotka nousivat päällimmäisiksi esiin. Tällaisten hankkeiden avulla maaseutu tehdään kiinnostavaksi ja elinvoimaiseksi, sen sijaan että surkuteltaisiin, mitä alueella ei ole, tehdään jopa asioita, joita ei ole vielä kenelläkään, toteaa kisan ja gaalan järjestäneen Lyhde II –hankkeen tiedottaja Kirsi Tikkanen.

Teksti ja kuva: Kirsi Tikkanen
Gaalakuvat: Kim Blåfield