Inspiraatiota Uumajan seudulta

Inspiraatiota Uumajan seudulta

IMG_5425

Kolmen Leader-alueen kyläläiset lähtivät kesäkuun alussa yhteiseen reissuun Uumajaan sekä tutustumaan naapurimaan hankkeisiin että verkostoitumaan keskenään. Kylien ääni –hanke, joka on yhteinen YHYRES ry:n, Aktion Österbottenin ja Pirityisten kanssa, järjesti matkan ja samalla ylitettiin konkreettisesti niin alue- kuin kielirajoja. Uumajassa tavattiin URnärä-yhdistyksen väkeä ja mietittiin myös kansainvälisen yhteistyön mahdollisuuksia. URnäralla on hyväksytty Leader-strategia, vaikka yhdistystä ei lopulta valittukaan Leader-ryhmäksi. URnäran toiminnanjohtaja Lovisa Carneland ja hallituksen puheenjohtaja Enar Jonsson totesivat, että ruotsalaisten ja suomalaisten ei ole vaikea löytää yhteistä säveltä ja yhteistyötä on helppo tehdä. Yhdistyksellä on kolme teemaa, johon se toivoo saavansa kansainvälisiä hankkeita. Ne ovat nuoret, yrittäjyys ja markkinointi. Tällainen hanke voisi sisältäisi yhteisen osion ja yhteisiä toimenpiteitä, mutta myös kunkin kumppanin oman osion ja toimenpiteitä. Sovittiin, että kukin Leader-ryhmä tahoillaan pohtii asiaa ja alkusyksystä palataan mahdollisen yhteishankkeen suunnittelun pariin.

IMG_5284

 

Seuraavana päivänä tutustuttiin Uumajan seudun hankkeisiin. Yksi kiinnostavimmista hankkeista oli Sävar-joki ja sen sivuhaarat, jossa joen ympärillä sijaitsevat kylät ovat yhdessä kehittäneet aktiviteetteja ja nähtävää joen varrelle. Mukaan on saatu 28 kylää, joista jokaisessa on taulu kertomassa paikan mahdollisuuksista. Vastaavanlainen hanke voisi olla kokeilemisen arvoinen myös Pohjanmaalla, jolloin esimerkiksi Kyrönjoelle saataisiin samanlainen matkailullinen ilme ja yhteinen markkinointi.

IMG_5310 IMG_5319

Toinen kiinnostava kohde oli Gräsmyrin tanssilava, jota paikallinen kyläyhdistys pyörittää. Tanssit järjestetään kesäisin joka perjantai ja talkoisiin osallistuu sekä nuoria että aikuisia. Yhdistys on organisoinut eri tehtävät vastuualueittain (kahvilatoiminta, tanssien järjestäminen, siivous ja huolto) ja nuoret on otettu mukaan hoitamaan näitä vastuualueita. Näin heitä saadaan juurrutettua kyläyhdistyksen toimintaan ja annettua vastuuta. Tansseissa ei ole alkoholitarjoilua, mikä mahdollistaa perheiden osallistumisen tansseihin ja talkootoimintaan.

IMG_5469

Sympaattinen kohde oli myös vanha luotsitalo Järnäsklubissa, jonne oli tehty Leader-rahoituksella esiselvityshanke sekä rakennuksen että alueenkäytöstä. Luotsitalo remontoitiin vuonna 2014 ja se sai uuden elämän kolmen huoneen majatalona, joka vuokrattiin yrittäjälle. Huoneet on sisustettu kaikki hieman eri tyyliin ja ne on nimetty vanhojen luotsien mukaan. Torniosaan on sisustettu oleskelutiloja ja pieni kirjasto vieraita varten.

IMG_5386

Kävimme myös käsityöläisten talolla Vännäsissa, jossa toimintaa pyörittää yleishyödyllinen yhdistys. Talossa on suuri myymälä, jossa myydään 160 käsityöläisen tuotteita. Ulkona on veistospuisto ja luontopolkuja. Molempia toimintoja on tuettu Leader-rahoituksella.

IMG_5475

 

Paluumatkalla käytiin läpi osallistujien kokemuksia. Matka oli täyttänyt odotukset ja madaltanut osallistujien kynnystä olla tekemisissä naapurialueiden kylien kanssa. Näin on mahdollisuuksia saada esimerkiksi kylien yhteishankkeet onnistumaan, jos omalta alueelta ei löydy tarpeeksi osallistujia. Ryhmiä olisi hyvä saada koolle miettimään ”tyhmiä” asioita, jolloin usein syntyy myös hyviä ideoita. Eli yhteisen matkan jälkeen syntyi halu jatkaa yhteistyötä, mikä oli kertoi järjestäjille matkan onnistumisesta.

 

Kirsi Tikkanen