Jakkurokki yhdisti kyläläiset

Jakkurokki yhdisti kyläläiset

”Laihian Nuorisoliiton Jakkurokki-hanke on oivallinen esimerkki ideasta, jonka toteutus loi maaseudulle eri ikäryhmät sekä maaseudun ja kaupungin yhdistävän tuoreen kesäisen musiikkitapahtuman. Tapahtuman suosio yllätti jo ensimmäisellä kerralla ja antoi uskoa ja mahdollisuuden tapahtuman järjestämiseen vuosittain.” Leader YHYRES

Matti Lehtimäki, Minna Niemi ja Sirkka Mäkelä luotsasivat ensimmäistä Jakkurokkia, joka yllätti positiivisesti koko kolmikon.

 

Laihian Nuorisoliitolla pistettiin Jakkulassa sijaitseva yhdistyksen talo kuntoon Leader-tuella ja sitten alettiin miettimään, mitä uutta toimintaa keksittäisiin. Se ei ollut kovinkaan vaikeaa, sillä aktiivinen yhdistys on aina touhunnut kaikenlaista mukavaa yhdessä, on muun muassa järjestetty hölkkiä ja tehty näytelmiä. Vuonna 2016 silloinen puheenjohtaja Minna Niemi mietti, että talon pihapiirissä olevalle urheilukentälle olisi kiva saada käyttöä. Syntyi ajatus festareista, ja kun idea sai rohkaisua Leader Yhyres ry:n kyläasiamies Maija Rintamäeltä, tartuttiin tuumasta toimeen.

– Remontoinnin jälkeen tarvittiin jotain hauskaa. Ilman Leader-rahoitusta ei olisi ollut mahdollista lähteä kokeilemaan, saammeko ihmisiä liikkeelle ja syntyykö tästä jokavuotinen tapahtuma, Niemi kertaa.

Haasteellisinta oli kaiken aloittaminen alusta, koska selvitettäviä asioita riitti aina luvista järjestyksenvalvojien ja yhteistyökumppanien hankkimiseen saakka.

– Onneksi johtokunnalla oli rohkeutta lähteä kokeilemaan tällaista. Täällä elää vielä kökkähenki ja kyläläiset on saatu toimimaan yhdessä, Niemi kiittelee.

Vuoden 2016 Jakkurokki onnistui hyvin, päivällä järjestettiin lapsille konsertti ja illalla festivaalit aikuisille. Ihmisiä festareille tuli noin 1500, se oli järjestäjille paras palaute isosta urakasta. Esiintyjiksi ei hankittu eturivin artisteja, joihin budjetti ei olisi riittänyt. Puolet esiintyjistä tuli Laihialta.

– Haluamme näin antaa myös paikallisille mahdollisuuden tulla esiintymään. Kun esiintyjäkulut pysyvät hallinnassa, pysyvät myös pääsylippujen hinnat kohtuullisina. Tapahtuman järjestelyt sekä siihen osallistuminen ovat lisänneet kylän ja koko Laihian yhteisöllisyyttä, toteavat Niemi ja Nuorisoliiton johtokunnnan jäsen Sirkka Mäkelä.

Vaikka järjestelyt vievät voimia ja talkootunnit saattavat venyä, herää syystalvella jälleen innostus ja uutta rokkia lähdetään suunnittelemaan. Tänä vuonna järjestettiin kolmas Jakkurokki.

– Tapahtuma alkaa olla jo odotettu Laihialla. Tänäkin vuonna rokissa tuli kyselyitä, että pääseekö ensi vuonna talkoihin mukaan. Lisäksi olemme saaneet mukaan vaasalaisen ravintolan, joka ei jokaiseen sivukylään lähde, sekin kertoo jotain, Niemi huomauttaa.

Festareiden markkinointia varten kuvattiin video, josta saatiin kunniamaininta Kyläelokuvafestivaaleilla.

– Sen teko oli hauskaa, määräsimme esiintyjiä eli meidän johtokuntaa ajamaan muun muassa ruohonleikkurilla ja traktorilla 20 asteen pakkasessa ja hehän tottelivat, nauraa Niemi.

– Tämä on ollut kivaa tekemistä ja yhdessä on ollut hauskaa, siinä varmasti syy siihen, miksi tätä on jaksettu tehdä, jatkaa Mäkelä.

Ensi vuoden rokki on ollut jo puheissa, tarkoitus olisi järjestää myös nuorille oma tapahtumansa perjantai-illalle.

– Parasta olisi saada nuoret itse suunnittelemaan tapahtuman sisältöä ja näin mukaan toimintaan. Jakkurokin tulevaisuus näyttää joka tapauksessa valoisalta, Niemi summaa.