Kahvia konepelliltä

Kahvia konepelliltä

Harvassa paikassa pääsee nauttimaan kahvikupillista pöydästä, joka on rakennettu vanhan haravakoneen rattaasta tai traktorin konepellistä. Lohtajalla pääsee.

Ohtakarintien varrella sijaitsee Jukkolanmäen vanha navettarakennus, joka on remontoitu historiaansa kunnioittavaksi juhlapaikaksi. Jukkolan suku on asuttanut mäkeä 1700-luvulta lähtien, ja navetta on somistettu talon kätköistä löytyneillä vanhoilla esineillä.

Navetan idyllinen ylinen on noussut muutamassa vuodessa suosituksi juhlien pitopaikaksi. Vuonna 2013 kunnostetulla vintillä on tanssittu kesähäitä, vietetty syntymäpäiväjuhlia ja pidetty konsertteja. Kesäsunnuntaisin asiakkaita on kestitty navettakahvilassa.

Paikkaa pyörittää Navetan naiset Ay, jossa on mukana kahdeksan Jukkolan suvun naista. Mukaan mahtuu äitejä ja tyttäriä, anoppeja ja miniöitä, siskoja ja kälyjä.

Tiiviin joukon vahvuutena on hyvä yhteishenki ja vastuun jakaminen.

– Tekemisessä pitää säilyä ilo. Kun on paljon tekijöitä, kenellekään ei käy liian raskaaksi, sanoo Eija Jukkola, jonka ideasta toiminta lähti käyntiin.

Kahdeksan hengen joukossa onkin monenlaista osaamista. Esimerkiksi joukon nuorin, 22-vuotias Marjaana Jukkola opiskelee graafista suunnittelua ja huolehtii muun muassa yrityksen nettisivuista. Eija Jukkola on puolestaan vastannut remonttien ja somistuksen suunnittelusta.

Uutta Jukkolanmäellä on navetan alakertaan kunnostettu ja somistettu ylistä pienempi juhlatila, joka otettiin käyttöön vappuna 2016.

– Toisin kuin vinttiä, alakerran tilaa pystytään käyttää ympäri vuoden, iloitsee Eija.

Myös muita pieniä fiksauksia on tehty, ja rakenteilla on lisäksi tavarahissi, joka helpottaa juhlien käytännön järjestelyitä.

– Tähän asti astiat ja ruuat on jouduttu kuljettaa alakerran keittiöstä ylös vintille maitokärryillä, Eija kertoo.

Muutostöihin on saatu tukea Leader-ryhmä Pirityisiltä.

Vaikka Jukkolassa on ehditty tehdä paljon, aivan kaikkia neliöitä isosta navetasta ei ole hyödynnetty.

– Olisihan tässä vielä siipi, jonka voisi remontoida. Mutta minua on kielletty haaveksimasta, sillä haaveilla on tapana käydä toteen, Eija nauraa.

Pelko taitaa olla aiheellinen. Navetanvinttikin oli alkujaan pelkkä haave.

 

Teksti ja kuvat: Maija Ahonen

 

Juttu on julkaistu aiemmin Landessa, joka on Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan tiedotuslehti 2016. Lue koko lehti täältä.