Kauniin saariston ja aidon kylähengen Södra Vallgrund

Kauniin saariston ja aidon kylähengen Södra Vallgrund

juhannus-tie

IMG_5690

IMG_5700

Huonokin päivä muuttuu hitusen paremmaksi kun ylittää Raippaluodon sillan ja Södra Vallgrundin tutut pellot ja kylämaisema alkavat tulla vastaan. Näin todettiin Södra Vallgrundin vuotuisessa kyläjuhlassa, josta tänä vuonna tulikin Vuoden kylä –juhla. Aktion Österbottenin ja Pohjanmaan liiton tämän vuoden valinta osui tähän 350 asukkaan kylään, joka sijaitsee Raippaluodon saarella, keskellä kauneinta merimaisemaa.

Unescon maailmanperintöalueeseen kuuluvassa kylässä on paljon kauniita paikkoja, kuten Sommarösundin 2 kilometriä pitkä lahti, jonka varrelta löytyy yksi kylän kohtauspaikoista, uimaranta. Sitä ja vierasvenesatamaa on kunnostettu talkoilla ja myös Aktion Österbottenin tuella. Kylässä toimii aktiivinen kyläneuvosto, jonka puheenjohtajana on tänä vuonna aloittanut Maria Kronqvist-Berg, kolmen lapsen äiti ja Maalahden kirjastonjohtaja. Perhe muutti kylään neljä vuotta sitten.

– Kyllähän työmatkaa kertyy, mutta se, mitä täällä odottaa, on sen arvoista. Ympärillä on kaunis luonto, jonne pääsee kun astuu ovesta ulos. Talven hiljaisuus on myös erityistä. Etsimme tonttia sopivan matkan päässä kaupungista, täällä oli riittävästi tilaa, mutta myös aito, vanhan ajan kylähenki. Meidät on otettu hyvin vastaan eikä muutosta kulunut vuottakaan, kun minut pyydettiin mukaan kyläneuvostoon.

Kylässä on aktiivisia yhdistyksiä ja kyläläisten omistama kauppa sekä Sommaröhallen, jonka toiminnan kyläneuvosto aloitti 1990-luvulla. Siellä myydään paikallisten käsitöitä, ja kävijöitä on vuosittain 10 000. Takaisku koettiin, kun kylän koulu lakkautettiin vuoden lopussa.

– Tämä vuoden kylä –nimitys tuli juuri hyvään kohtaan, sillä tunnelma ei koulun lakkauttamisen jälkeen ollut kovinkaan hyvä. Tämä nimitys on todella positiivinen ja kaikki ovat siitä ylpeitä.

Kyläläiset pyrkivät avoimuuteen ja tekemään yhteistyötä naapurikylien kanssa, vaikka toisinkin on joskus saattanut olla. Nyt yhteistyötä tehdään kaikkien Raippaluodon kylien kanssa saaren kehittämiseksi.

– Vaikka kyläneuvostoon voivat kuulua vain vakituiset asukkaat, niin myös mökinomistajat ovat meille tärkeitä ja he käyttävät myös kauppamme ja Sommaröhallenin palveluita. Tapahtumat, joita teemme, on tarkoitettu yhtä hyvin myös heille kuin meille vakiasukkaillekin ja olemme avoimia uusille ideoille, Kronqvist-Berg muistuttaa.

 

Kirsi Tikkanen