Kevät lisäsi Leader-rahoitettujen ulkoilupaikkojen käyttöä

Kevät lisäsi Leader-rahoitettujen ulkoilupaikkojen käyttöä

Leader-rahoitusta saaneet ulkoilupaikat ovat olleet kovassa käytössä koronakeväänä. Maaseutu on tarjonnut mahdollisuuksia ulkoiluun ja virkistäytymiseen niin paikallisille kuin kauempaa tuleville.  Aktion Österbottenin teemahankkeilla on tuettu tällaisten alueiden kehittämistä eri puolilla Pohjanmaata.    

Stundarsiin rakennettiin Stundars-polku, joka kulkee museoalueen ympäri. Sen varrelle laitettiin penkkejä ja huilauspaikkoja, jotta mahdollisimman moni pääsee nauttimaan siellä ulkoilusta.

Esimerkiksi Sulvalla sijaitseva ulkoilmamuseo Stundars on ollut mukana monessa teemahankkeessa ja kehittänyt toimintaansa niiden avulla. Alueelle on rakennettu Stundars-polku, jota pitkin pääsee kulkemaan alueella myös lastenvaunujen ja pyörätuolin kanssa.

– Polku näyttää mukavalta ja houkuttelee kulkemaan alueella, täällä on käynyt kevään aikana tavallista enemmän ihmisiä kävelemässä ja aikaa viettämässä, toiminnanjohtaja Gunilla Sand kertoo.

Polun varrelle on hankittu myös penkkejä, joilla voi levähtää. Tarkoitus on, että alueesta voisivat nauttia kaikki vauvasta vaariin. Pienet investoinnit -teemahankkeessa rakennettiin alueelle lapsiperheille suunnattu leikkimaalaistalo, jossa lapset voivat leikkiä esimerkiksi entisajan kotileikkejä. Ympäristö tutustuttaa lapset leikin kautta pohjalaisen perhe-elämän ja entisajan arjen historiaan.

–  Leikkimaalaistalo on jatkumo meidän lapsille suunnatuille kohteille. Niissä saa koskea esineisiin ja leikkiä. Paras palaute itselleni on se, kun näen oven auki maalaistaloon ja sieltä kuuluu iloisia ääniä ja joskus lapset eivät millään malttaisi lopettaa leikkimistä, Sand hymyilee.

Stundarsiin rakennettiin minikoinen leikkimaalaistalo Pienet investoinnit -teemahankkeessa, tuvassa on lupa leikkiä ja esineisiin saa koskea.

Vapaa kuljeskelu sallittu

Sand pitää tärkeänä, että alue on monipuolinen ja siellä voi kokea elämyksiä, joihin liittyy myös pedagoginen puoli. Viime kesänä alueelle avattiin eläinpiha, johon myös saatiin Leader-rahoitusta. Eläintenhoitajana kesän työskentelevä Anna Ros on tuonut eläinpihaan muun muassa kanoja, kukon, lampaita ja kaneja.

– Koska Stundarsin tarkoituksena on esitellä sitä, miten ennen on eletty, halusin tänne myös eläimiä. Ilman eläimiä ennen ei olisi selvitty. Enää kaikilla lapsilla ei kuitenkaan ole mahdollisuuksia nähdä näitä eläimiä, Sand selittää.

Eläimet ovat alueella koko kesän. Aukioloaikaan eläimiä pääsee silittämään ja ruokkimaan Rosin johdolla. Stundars haluaa olla paikka, jossa pääsee nauttimaan kauniista ympäristöstä, voi kuulla kukon kieuntaa ja kuljeskella rauhassa ilman vaatimuksia. Mutta halutessaan voi etukäteen tilata opastuksen ja oppia siitä, miten ennen on eletty.

Eläintenhoitaja Anna Rosin johdolla pääsee tutustumaan Stundarsin kotieläinpihaan. Toiminnanjohtaja Gunilla Sand halusi alueelle eläimiä, koska Stundarsin tarkoituksena on tutustuttaa kävijät siihen, miten ennen elettiin ja kotieläimet kuuluivat siihen olennaisesti.

Norrnäs nousi kartalle

Närpiön Norrnäsin kylän nuorisoseura muutti vanhan hiihtoladun esteradaksi, ulkokuntosaliksi ja lapsille suunnatuksi aktiviteettipuistoksi. Puisto on tuonut kylälle huimasti näkyvyyttä.

Närpiön Norrnäsin kylässä on myös huomattu kävijämäärän lisääntyminen. Norrnäsissä suosion syy ei ole pelkkä luonnonrauha vaan nuorisoseuran rakentama ulkokuntosali, esterata ja lapsille tarkoitettu aktiviteettipuisto.

–  Alun perin oli tarkoitus miettiä, mitä teemme umpeenkasvaneelle hiihtoladulle, joka kulkee kylätalomme vieressä. Perehdyimme Aktion Österbottenin Frisk inwest -teemahankkeen hakuohjeisiin ja suunnitelmat alkoivat laajentua, muistelee yhdistyksen puheenjohtaja Mikaela Nygårds.

Kyläläisiltä saatiin niin traktori, kaivinkone avuksi töihin ja joukosta löytyi taitava puuseppäkin, joka rakensi tarvittavat kuntoilupisteet ja kuntoradan esteet. Budjetti ylittyi, mutta tukea saatiin onneksi myös muualta. Nygårds kertoo talkootuntien laskemisen lopetetun jossain vaiheessa, kun määrä oli jo ylittänyt sen, mikä tuen saamiseksi vaadittiin. Alueelle on tehty tasainen pohja, joten se mahdollistaa kaikenikäisten kuntoilun. Aluetta ovat käyttäneet niin perheet, päiväkotiryhmät, koululaiset, personal trainerit ja kuntoutusryhmät.

– Koko Närpiö hyötyy tästä ja paikasta on tullut todella suosittu, olemme saaneet niin paljon huomiota, ettei sellaista olisi uskottu edes villeimmissä kuvitelmissa. Kävijöitä tulee myös kauempaa ja moni yhdistys on ottanut yhteyttä kiinnostuttuaan toteuttamaan vastaavan hankkeen.

Seuraavaksi yhdistys kunnostaa Kotiseutuliiton tuella nuorisoseurantaloaan  ja Aktion Österbottenilta on haettu tukea ulkovessan rakentamiseen.

– Vaikka teemahanke paisui ja työtä vaadittiin, saimme siitä niin paljon inspiraatiota, ettemme väsyneet vaan haluamme jatkaa kehittämistä, Nygårds vakuuttaa.

teksti ja kuvat: Kirsi Tikkanen, Lyhde III -hanke