Kuuden tuhannen talkootunnin Åminne

Kuuden tuhannen talkootunnin Åminne

Viisi vuotta sitten Åminnen huvikeskus Maalahdessa oli hiuksen hienosti välttänyt konkurssin ja saanut talkoohengen kukoistamaan uudelleen. Pelastakaa Åminne -kampanjan avulla päästiin veloista jaloilleen. Kampanjan puheenjohtajana toiminut Mikko Ollikainen totesi 2012 ilmestyneessä ÖP-lehdessä, että tuollaisen vuoden jälkeen tulossa voi olla vain parempaa. Parempaa on tullutkin, nyt Åminnen huvikeskuksen paviljonki seisoo täysremontin läpikäyneenä ja valmiina uusiin tapahtumiin. Kävijöitä on ollut noin 10 000 sesongin aikaan. Jotta kävijämäärät saadaan pidettyä samalla tasolla, tarvitaan riittävästi esiintyjiä ja ohjelmaa ja tietenkin kunnolliset tilat sekä esiintyjille että katsojille.

Pohjanmaan ELY-keskuksen ja Leader Aktion Österbottenin rahoittamissa hankkeissa paviljonki on muuttunut moderniksi huvikeskukseksi, jonka sesonki on pidentynyt ja käyttömahdollisuudet kasvaneet. Tanssipaikasta on tullut kulttuurikeskus.

-Takana on varmasti kuusi tuhatta talkootuntia ja mukana on ollut ainakin sata talkoolaista. Tärkeintä on ollut, että ihmiset tuntevat olevansa osa yhdistystä ja saavat tunteen, että heillä on mahdollisuus tehdä jotain, arvelee hyvän talkoohengen syyksi yhdistyksen ohjelmavastaava Jenni Ahlbäck.

Yhdistyksellä ei ole henkilöjäseniä, vaan sen jäseniä ovat toiset yhdistykset. Talkootyön onnistumisen suhteen järjestelmällisyys on kaiken a ja o.

– Työt on jaettu vastuuhenkilöille, jotka johtavat eri talkooryhmiä. Näin työt eivät jää vain muutaman ihmisen vastuulle, mutta toisaalta on joku, joka johtaa, että työt saadaan järkevästi jaettua, kuvailee puheenjohtaja Mikael Antell.

Yhdistys on tehnyt muutoksia myös hallitustyöskentelyyn. Nyt hallituksessa istuu lähes puolet vähemmän jäseniä kuin aikaisemmin.

– Meitä on mukana seitsemän ja mukaan on otettu erityylisiä ihmisiä, joista jokaisella on hieman erilaisia vahvuuksia. Yhden alaa on esimerkiksi talous ja toinen tuntee tekniset asiat. Meitä on niin vähän, ettei tässä joukossa voi piiloutua vaan jokainen joutuu tekemään töitä, Ahlbäck ja Antell perustelevat.

Åminnen hallituksen keski-ikä on melko nuori, jäsenet ovat 20 – 50-vuotiaita. Sen Ahlbäck arvelee johtuvan siitä, että kun hallitus laitettiin kerralla uusiksi, tuli myös uusille ajatuksille tilaa ja uusien jäsenten oli helpompi aloittaa ikään kuin puhtaalta pöydältä.

– Itse olen mukana, koska Åminne on kuin toinen kotini. Aloitin työskentelemään täällä 13-vuotiaana ja tämä yhteisöllisyys on tärkeä osa elämääni.

Uudessa paviljongissa on kunnon esiintymislava, äänentoisto, sosiaaliset tilat sekä tilaa kahvilalle. Tilaa voidaan lämmittää ja käyttää myös kesäsesongin ulkopuolella. Paikalla on merkitystä myös lähellä sijaitsevalle Merenkurkun venemuseolle kuin koko Maalahden kunnalle.

– Vaikka rakennustyöt ovat ohitse, oikea työ vasta alkaa. Toivon ihmisten muistavan, ettemme toimi itseämme varten, vaan meille saa kertoa toiveita ja ehdotuksia tulevasta toiminnasta, Antell muistuttaa.

Jonas Rönnqvist, Daniel Björkstrand, Jenni Ahlbäck och Mikael Antell kuuluvat Åminne Folkpark -yhdistyksen hallitukseen, joka on johtanut suurta, kolmiosaista tanssipaviljongin kunnostushanketta.

teksti ja kuvat: Kirsi Tikkanen