Laatikon ulkopuolelle

Laatikon ulkopuolelle

300 miljoonaa euroa. Se on rahapotti, jonka Suomen 54 Leader-ryhmää on saanut käyttöönsä maaseudun kehittämistyöhön vuosille 2014–2020. Leader-ryhmät ovat paikallisia kehittämisyhdistyksiä, jotka myöntävät rahoitusta maaseudun kehittämishankkeisiin ja yritystukiin omien strategioidensa pohjalta. Leader-työtä rahoitetaan Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta eli tuttavallisemmin maaseutuohjelmasta. Leader-työn tavoitteena on lisätä maaseudun mahdollisuuksia ja vetovoimaa.

Yhteiskunta muuttuu ja maaseutu sen mukana. Muutoksesta eri yhteyksissä paljon puhunut Petri Rajaniemi on korostanut, ettei muutosta voi pysäyttää, mutta siihen voi sopeutua ja sitä voi yrittää ohjailla. Tähän tarvitaan myös ripaus luovaa hulluutta ja uskallusta hypätä laatikon ulkopuolelle. Jos maaseutu muuttuu, mutta pysytään totutulla uralla, metsäänhän siinä mennään.

Maaseutuverkosto polkaisi viime vuonna Päivitä maaseutusi -kampanjan, joka kannusti itse kutakin pohtimaan, millainen on oma maaseutu ja mitä kaikkea se voisi olla. Koko Suomen pinta-alasta 95 prosenttia on maaseutua, joten kyse on yhteisestä asiasta. Päivitä maaseutusi rohkaisi tarttumaan toimeen oman elinympäristön kehittämiseksi maaseutuohjelman tarjoamien työkalujen turvin.

Päivitä maaseutusi on saanut jatkoa Mahdollisuuksien maa -kampanjasta, joka on startannut tämän kevään aikana. Mahdollisuuksien maa pureutuu nimenomaan maaseutuohjelman yritystukiin.

Kampanjoiden sivustoihin voi tutustua täältä: päivitämaaseutusi.fi ja mahdollisuuksienmaa.fi

Leader Pohjanmaan alueella toimii kolme Leader-ryhmää: Aktion Österbotten, Leader Yhyres ja Pirityiset. Aktionin Österbottenilla on jaettavana tällä ohjelmakaudella noin 11,1 miljoonaa euroa, Leader Yhyreksellä 3,6 miljoonaa euroa ja Pirityisillä 4,7 miljoonaa euroa. Yhteensä se tekee 19,4 miljoonaa euroa. Se on mahdollisuus, joka kannattaa käyttää viisaasti hyödyksi seudun kehittämisessä. Mikä on sinun ideasi?

 

Maija Ahonen

maija.ahonen@pirityiset.fi