Laihialla muovijäte muuttuu pian öljyksi

Laihialla muovijäte muuttuu pian öljyksi

Isonkyrön viskitislaamo Kyrö Distilleryn tuntee jo moni. Pian tullee toinenkin Kyrönmaan kunta tislauksesta tunnetuksi. Laihialla nimittäin ollaan keksitty jotain ainutkertaista kuivatislaukseen eli pyrolyysiin liittyen. Kyse on Pohjanmaan Hyötyjätekuljetuksen tavasta hyödyntää pyrolyysia siten, että muovijätteestä valmistetaan korkeassa lämpötilassa höyrystyksen ja tislauksen kautta öljyä.

– Maailman öljylähteet ovat syntyneet 200 – 500 miljoonan vuoden kuluessa, metsistä, eläimistä ja muista orgaanisista aineksista niiden ollessa hautautuneina maaperään ilman happea, paineen ja kuumuuden alaisena. Meidän prosessin alku tekee saman, mutta vain 3 minuutissa, tiivistää Mikko Lammi, Hyötyjätekuljetuksen toimitusjohtaja.

Hyöty alueelle

Laihian Isossakylässä sijaitsee yrityksen vastavalmistunut laitos, jossa on tarkoitus muuttaa kierrätys- ja erilliskerätty muovi takaisin öljyksi. Ennakkotilauksia öljystä on jo tullut, mutta vielä odotellaan lupaa saada käynnistää tuotanto.

– Muovia on kierrätetty tähän asti hajanaisesti ja se poltetaan esimerkiksi lämmöksi tai rahdataan Aasiaan, josta siellä tehdään uutta raaka-ainetta vähemmän säädellysti kuin Suomessa. Sen sijaan, että raaka-aineita vietäisiin pois täältä, saadaan öljyä hyödynnettyä täällä ja tuotua hyötyä alueelle.

Lammin ja hänen isänsä Tapion kehittelemässä laitoksessa voidaan tuottaa öljyä käytettäväksi uusissa petrokemian tuotteissa. Yleensä muovituotteita granuloidaan ja saadaan aikaan raaka-ainetta, jonka laatu on heikompaa ja jota ei voi käyttää esimerkiksi sairaaloissa tai elintarvikepakkauksissa.

– Pyrolyysissä tuotettua öljyä voi käyttää kuten maaperästä saatua öljyä. Öljy saattaa muuttua maaliksi, vahaksi, osaksi toppatakkia, lasten pulkaksi tai vaikka polttoaineeksi, Mikko luettelee.

Mikon sisko Susanna ja äiti Pirkko ovat myös osakkaita Pohjanmaan Hyötyjätekuljetuksessa. Perheyrityksen toiminta ja tuumaaminen, eli uusien välineiden kehittäminen on alkanut jo 80-luvun alussa. Pyrolyysi on vain yksi osa yrityksen toimintaa.

– 1980-luvun alussa vietiin kuormia kaatopaikalle, jossa jätteet peitettiin maahan, se otti ihan sydämeen. Mietin, etteikö ole järkevämpää tapaa. Aloimme suunnitella ja valmistaa jätteenkäsittelyyn liittyviä laitteita, kertaa Tapio perheyrityksen historiaa.

Tukea ja työpaikkoja

Nyt yritys on hakenut Pohjanmaan ELY-keskukselta tukea erottimeen, jolla saadaan lajiteltua muovit niiden yhdistepitoisuuden mukaan ja samalla ylimääräisiä aineita pois.

– Kaikkea ei voi lajitella itse, vaan tietyssä pisteessä lajittelun täytyy perustua mekaaniseen, koneelliseen ja kemialliseen lajitteluun. Eri muovilaaduilla on erilaiset kemialliset ominaisuudet ja se voidaan nyt ottaa huomioon uuden erottimen avulla, joten yllätyksiä raaka-aineen laadussa ei pitäisi tulla.

Kyrönmaan Leader-ryhmältä, YHYRES ry:ltä, haetaan uuden yrityksen Fenergyn toimintaan perustamistukea. Yritys suunnittelee ja valmistaa Pohjanmaalla jätteenkäsittelyyn tarkoitettuja laitteistoja, jotka on tarkoitus myydä etenkin Eta-alueen ulkopuolelle. Onnistuessaan tämä tietää Pohjanmaalle satoja uusia työpaikkoja.

– Tämä kaikki edistää kiertotaloutta, joka on hyvä asia ja jopa pakollista, jos meinataan tällä ihmismäärällä pitää yllä nykyistä hyvinvointia. Siksi täytyy saada kerran käytetyt raaka-aineet kiertoon, Mikko toteaa yrityksensä ideologian ytimen.

Maaseuturahaston tuki on yritykselle erittäin tärkeää, se tekee toiminnan mahdolliseksi esimerkiksi silloin, kun pankista ei rahoitusta ole myönnetty.

– Meillä on ollut visio kaiken aikaa, mutta on tarvittu tiedon keräämistä pala kerrallaan. Monet lukevat romaaneita ennen nukkumaanmenoa, minä olen lukenut tieteellisiä tutkimusraportteja sekä väitöskirjoja ja pohtinut, miksi tutkimustulokset ovat erilaisia. Tämä on vaatinut täydellistä omistautumista työhön, Mikko muistuttaa.

Yrityksen tavoitteena on, ettei kaatopaikalle päädy enää juuri yhtään jätettä ja lähes kaikesta jätteestä tulee raaka-ainetta, ei vain materiaalia massapolttolaitoksille.

Onko sinulla idea kehittämishankkeesta, joka liittyy kiertotalouteen? Nyt on oikea aika hakea rahoitusta 
Pohjanmaan ELY-keskukselta. Lue lisää täältä.

Teksti ja kuvat: Kirsi Tikkanen, Lyhde II -tiedotushanke