Tavoitteenamme on hyvinvoiva, menestyvä yhteisö, jonka voimavara on alueen asukkaat.

Leader-ryhmä Pirityiset toimii Keski-Pohjanmaalla Kaustisen seutukunnassa ja Kokkolan maaseutualueilla. Tavoitteenamme on hyvinvoiva, menestyvä yhteisö, jonka voimavarana ovat alueen asukkaat.

 

Toiminta-alueeseemme kuuluvat Halsua, Kaustinen, Lestijärvi, Perho, Toholampi ja Veteli sekä Kokkolan Kälviä, Lohtaja ja Ullava. Alueella on asukkaita noin 24 000. Nuorten, naisten ja voimavaraväestön osuus on väestöstä keskimääräistä korkeampi.

 

Pirityisten toiminta-alueelle on ominaista monipuolinen elinkeinorakenne, voimakas alkutuotanto ja vahva pienyrittäjyys. Alueen vahvuuksia ovat myös elinvoimaiset kylät, maailmankuulu kulttuuriperinne sekä luonto ja vesistöt. Kaksikielisellä Keski-Pohjanmaalla on myös totuttu tekemään yhteistyötä yli kylä-, kunta- ja maakuntarajojen sekä kansainvälisesti. Kaksikielisyys luo vahvaa pohjaa myös monikulttuurisuudelle.

 

Pirityisten strategia vuosille 2014–2020 kantaa nimeä ”Juurevat kylät”. Maaseudun kehittämisessä ydinalueita ovat kylien viihtyisyyden ja palveluiden lisääminen. Kannustamme asukkaita yrittäjyyteen ja uudenlaisiin ratkaisuihin palveluiden tuotannossa.

 

Leader-ryhmän nimi Pirityiset tulee Samuli Paulaharjun romaanista Suomenselän vieriltä: ”Hyvin olisi vaikka jokainen metsäperäläinen tarvinnut tontun taikka pirityisen, joka muutamilla isoisilla rikkailla tiedettiin olevan. — Pirityinen, joka oli kuin sontiainen, taas hyrräsi isäntänsä lukolliseen arkkuun rahaa, niin ettei se talosta koskaan loppunut.”

 

Tarjoamme neuvontaa ja rahoitusta sekä yhteisöille että yrityksille. Tavoitteenamme on kehittää keskipohjalaisten mahdollisuuksia hyvään elämään maaseudulla.