Leader-rahoitusta saaneet maaseudun uudet yritykset menestyvät koko maan keskivertoyrityksiä paremmin

Leader-rahoitusta saaneet maaseudun uudet yritykset menestyvät koko maan keskivertoyrityksiä paremmin

Ullavan palveluosuuskunta palautti kauppapalvelut Ullavan kirkonkylälle. Leader-rahoituksen tukemana perustettu M-Market Lukkari on nyt koko kylän sydän ja kohtaamispaikka.

M-Market Lukkari palautti kaivatut kauppapalvelut Ullavaan. Keski-Pohjanmaalla toimiva Leader-ryhmä Pirityiset rahoitti vuonna 2012 Ullavan palveluosuuskunnan käynnistämistukea.  Ullavan kirkonkylälle perustettu M-Market Lukkari on nyt koko kylän sydän ja kohtaamispaikka.

Tuoreen selvityksen mukaan Leader-rahoitusta saaneet maaseudun yritykset menestyvät koko maan keskivertoyrityksiä paremmin. Yli neljä viidestä Leader-rahoitusta saaneesta tuoreesta yrityksestä oli viiden vuoden jälkeen yhä toiminnassa. Valtakunnallisesti keskimäärin joka toinen uusi yritys lopettaa yritystoiminnan jo viiden ensimmäisen vuoden aikana. Suomen Leader-ryhmien tekemässä selvityksessä tarkasteltiin toimintansa aloittavia yrityksiä, jotka saivat Leader-rahoitusta ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen.

Selvityksessä havaittiin, että jo pienillä investoinneilla syntyy uusia työpaikkoja. Yksi Leader-rahoituksella syntynyt työpaikka maaseudun pienyritykseen maksoi noin 5800 euroa julkisia varoja. Työpaikat syntyivät, kun yrittäjät saivat tukea ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen ja ryhtyivät työnantajiksi. Suomalaisten mediaaniansiolla laskettuna julkinen panos työpaikan syntyyn palautuu verotuloina noin kymmenessä kuukaudessa.

– Vaikuttaisi siltä, että Leader-rahoitus antaa yrityksille merkittävän sykäyksen toimintana. Korkea prosentti kertoo myös siitä, että on osattu tukea paikallisesti juuri niitä yrityksiä, joiden tuotteille ja palveluille on ollut kysyntää, sanoo Leader-asiamies Heli Walls.

Selvityksessä tarkasteltiin vuosina 2007-2013 Leader-yritysrahoitusta ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen saaneita aloittavia yrityksiä. Rahoitusta saaneista alkavista yrityksistä toiminnassa on vuonna 2019 edelleen noin 88 prosenttia.

M-Market Lukkari palautti palvelut Ullavaan 

Leader-rahoituksella tuetaan muun muassa maaseudun pienempiä yrityksiä uusissa investoinneissa. Rahoitusta haetaan paikalliselta Leader-ryhmältä. Keski-Pohjanmaalla toimiva Leader-ryhmä Pirityiset rahoitti vuonna 2012 Ullavan palveluosuuskunnan käynnistämistukea. Pirityiset ry:n hallitus myönsi tuen, koska hankkeella katsottiin olevan erityisen positiivisia vaikutuksia kylän ja koko alueen elinvoimaisuuteen.   
 
Ullavassa toiminut kyläkauppa oli sulkenut ovensa, ja Ullavan palveluosuuskunnan ensimmäinen tehtävä oli palauttaa kauppapalvelut Ullavan kirkonkylälle. Ullavaan perustettiin M-Market Lukkari, jossa on päivittäistavarakaupan lisäksi runsaasti oheispalveluja, muun muassa Posti, Matkahuolto, DB-Schenkerin noutopiste, Veikkaus, Toto, Kälviän apteekin alainen lääkepiste ja kukkapiste.
 
Ullavan palveluosuuskunnan puheenjohtaja Satu Kalliokoski kertoo, että M-Market Lukkarista löytyy lisäksi kahvila- ja lounaspalvelut sekä terassi A-oikeuksin. Valikoiman täytyy Kalliokosken mukaan olla melko laaja, ettei ihmisten tarvitse lähteä kaupunkiin ostoksille.

– Päivittäistavaroiden lisäksi meiltä saa esimerkiksi nestekaasua, kalastuskortteja, paikallisia käsitöitä ja sähkötarvikkeita. Tilaamalla saa myös tarvitsemansa työkalut pääsääntöisesti saman päivän aikana, Kalliokoski kertoo.

M-Market Lukkari on Kalliokosken mukaan kylän sydän. Sen merkitys pienelle tuhannen asukkaan kylälle
on Kalliokosken mukaan valtava.

–  Se on tärkeä kohtaamispaikka, joka pitää kylän elävänä, ja ihmiset täällä maaseudulla. Eihän täällä olisi enää asukkaitakaan, ellei kylässä olisi tätä kauppaa, Kalliokoski toteaa.

Faktaa:
Leader
-rahoitusta myönnetään Suomen 54 Leader-ryhmässä, jotka kattavat maantieteellisesti koko Suomen. Leader-toiminnan piirissä on puolet suomalaisista. Selvityksessä tarkasteltiin alkavia yrityksiä, jotka saivat Leader-rahoitusta ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen vuosina 2007-2013. Leader-rahoituksen vauhdittamana maaseudulle perustetaan vuosittain noin 120 yritystä. Yhden Leader-rahoituksella syntyneen työpaikan kustannus on laskettu niistä yrityksistä, joiden saama tukisumma ja työllistävä henkilömäärä olivat tiedossa.