Mö Foods uskoo kauraan

Mö Foods uskoo kauraan

Mö Foods kilpailee sarjassa Tulevaisuuden tekijä

Perustelut:  ”Mö Foods Oy. on elintarvikealan startup-yritys, jonka liikeideana on valmistaa ja myydä kasviperäisiä meijerituotteita. Valmistukseen käytetään puhtaita suomalaisia raaka-aineita, kuten kauraa. Ensimmäiset tuotteet, kaurajogurtit, on lanseerattu tammikuussa 2018 ja tuotteiden kysyntä on ylittänyt odotukset. Investoinneilla on saatu nopeasti kasvatettua tuotantokapasiteettia ja näin pystytty vastaamaan kysynnän kasvuun.” Pohjanmaan Ely-keskus.

Mö Foods uskoo kauraan

Kaurajoguja Keski-Pohjanmaalla valmistava Mö Foods sai alkunsa, kun maitotilalla kasvaneet sisarukset alkoivat perehtyä kauraan. Annamari ja Marjaana Jukkolan  toiveena oli valmistaa maistuvia kasvipohjaisia meijerituotteita. Sisarukset vakuuttuivat kauran hyvistä ominaisuuksista, pistivät testikattilat tulille, ja ryhtyivät kokeilemaan reseptiikkaa.
– Kaurajogusta tuli niin hyvää, että päätimme perustaa yrityksen, ja pistää kauralinjan pystyyn suvun meijeriin.

Sattumaa kaurajogun maistuvuus ei suinkaan ollut. Taustalla on vankkaa osaamista. Annamari Jukkola on opiskellut maitoteknologiaa, ja työskennellyt Valiolla tuotekehittelijä. Hän haisteli trendejä, ja teki kaurasta markkinatutkimusta.
– Kasvipohjaisen ruokavalion suosio kasvaa koko ajan. Yhä useampi poimii ostoskoriinsa uudenlaisia vaihtoehtoja, Annamari tietää.

Kaiken takana on oivallus kauran hyvistä ominaisuuksista. Kaura on kotimainen, kaikille tuttu raaka-aine, jossa on hyvät ravitsemukselliset ominaisuudet.  Se tarjosi lupaavat lähtökohdat kasvipohjaisten tuotteiden kehittämiselle. 
– Valmis kaurajogu on lempeän makuinen, hyvinvointia tukeva tuote, Annamari kertoo.

Kaurabuumi vauhditti kasvua

Toimitusjohtaja Annamari Jukkola ja brändäyksestä vastaava graafikkosisko Marjaana Jukkola kokosivat Mö Foodsin ympärille tiimin perheen ja ystäväpiirin erilaisista osaajista.
Prosessi käynnistyi vauhdikkaasti, ja puoli vuotta myöhemmin ensimmäiset kaurajogut olivat kauppojen hyllyillä. Meneillään oleva kaurabuumi lisäsi tuotteiden kysyntää, ja vauhditti kasvua.
– Kiihdytyskaistana toimi myös Kasvu Open -ehdokkuus yhdeksi Suomen lupaavimmista kasvuyrityksistä, Annamari kertoo.

Pieni start up -yritys lähti hyvään liitoon. Ensimmäinen toimintavuosi kasvatti itseluottamusta, ja osoitti sisarusten olevan oikealla tiellä. Kotimaisen kauravallankumouksen matka oli alkanut.
Kaurajogut otettiin vastaan todella hyvin. Pian kävi selväksi, että yrityksen tuotantokapasiteetti ei yksinkertaisesti riitä vastaamaan kysyntään. Pitäisi tehdä investointeja ja skaalata tuotantoa isommaksi. Jukkolat ottivat yhteyttä Pohjanmaan ELY-keskukseen, josta myönnettiinkin tuki uuden pakkauskoneen hankintaan.
– Tuki antoi uskallusta ja nopeutta tarvittavien investointien tekemiseen. Sen avulla saatiin kasvatettua kapasiteettia ja tehostettua tuotantoa, Annamari kertoo.

Kaurajogut sopivat kaikille

Kaurajogun kotimaisuus on tärkeää Mö Foodsille. Kun tuotteita ryhdyttiin kehittelemään, vastaavia kotimaisia, kasvipohjaisia tuotteita ei juuri löytynyt kaupan hyllyiltä.
– Meillä oli visio kauraisammasta maitohyllystä.

Tuotteet sopivat kaikille hyvästä ruuasta ja hyvinvoinnista kiinnostuneille.
Kaura on myös ympäristöystävällinen raaka-aine. Kaikki Mö Foodsin tuotteet valmistetaan kotimaisesta kaurasta Jukkoloiden kotiseudulla Keski-Pohjanmaalla.
– Kaura on ympäristöä vähemmän kuormittava, vastuullinen vaihtoehto, Annamari tietää.

Kaurajogut valmistetaan jogurtin tapaan hapattamalla. Niissä yhdistyy kauran pehmeys ja jogurtin raikkaus. Tärkeintä Mö Foodsille on tarjota hyviä makuja, kotimaisuutta ja 100-prosenttista kasviperäisyyttä. 
– Tuotteet sopivat kaikille hyvästä ruuasta ja hyvinvoinnista kiinnostuneille.
 
Laadukkaat tuotantovälineet mahdollistavat nopean kasvun ja uusien tuotteiden kehittämisen.
Sisarukset miettivätkin jo kuumeisesti uusia kauratuotteita. He uskovat kauraan.
– Tämä on vasta alkua Mön kauravallankumoukselle.