Närpiön ampumahiihtostadion yllättää tekniikallaan

Närpiön ampumahiihtostadion yllättää tekniikallaan

Perustelu: ”Susivuoren vapaa-ajankeskus kehittää paikallista potentiaalia innovatiivisesti ja uudella tavalla. Yhdistys on onnistunut kehittämään teknisen konseptin, jota voitaisiin käyttä myös kansainvälisellä tasolla. Satsaus alueeseen hyödyttää myös muita lajeja kuin ampumahiihtoa ja lisää alueella olevaa tarjontaa. Aktion Österbotten.”

Sparbanken Biathlon Arena kilpailee sarjassa Ohjelmakauden oivallus.

Talkoovoimin rakennettu alue tukee nuorten liikkumista

 

Närpiön Susivuorella sijaitseva ampumahiihtostadion on hieno osoitus siitä, mitä talkootyöllä voidaan saada aikaan. Rata täyttää kansainväliset mitat ja on tekniikaltaan niin ainutlaatuinen, että systeemin suunnittelijalle, Mattias Rönnille on ehdotettu patentin hakemista.

– Kaikki sai alkunsa siitä, että olen laiska, lohkaisee Rönn esitellessään, miten maalitaulut vaihtuvat pelkällä napin painalluksella ilman, että kenenkään tarvitsee mennä niiden luo.

Rönn on parantanut turvallisuutta myös siten, että radan vieressä oleva varoitusvalo syttyy automaattisesti, kun rata otetaan käyttöön. Vain neljällä napin painalluksella saadaan rata toimintakuntoon.

– Systeemin kehittäminen vaati ennen kaikkea aikaa ja sen miettimistä, miten asiat voi tehdä yksinkertaisemmin ja niin, että kaikki osaavat sitä käyttää turvallisuutta unohtamatta.

Haave ampujahiihtäjien omasta treenipaikasta sai alkunsa vuonna 2014. Rönnin oma poika oli muutamaa vuotta aiemmin aloittanut lajin harrastamisen. Rönn ja muut vanhemmat kyllästyivät siihen, että lähimmät harjoituspaikat sijaitsivat kymmenien kilometrien päässä Jurvassa ja Kauhajoella. Harrastukseen kuluvan ajan ja koulutyön yhteensovittaminen alkoi olla haasteellista.

Susivuori oli sopiva paikka stadionille, koska siellä oli jo ulkoilualue, sauna ja suihkut sekä hiihtolatuja ja pururata. Stadionin rakentaminen ja ratojen asfaltointi on tuonut lisää käyttäjiä ja käyttömahdollisuuksia.

– Se, että poikani harrastaa lajia, on toki yksi syy, että olen ollut tässä mukana. Toisaalta ajattelen, että poikani on saanut harrastaa urheilua muiden tekemillä kentillä ja urheilupaikoilla, joten tämä on osaltaan minun kädenojennukseni tuleville sukupolville.

Hankkeessa tehtiin noin 3700 talkootuntia, aktiivinen porukka oli pieni, mutta tehokas.

– Enemmän on yhdessä naurettu kuin itketty. Mutta ilman Aktion Österbottenia haave olisi kuitenkin jäänyt toteutumatta. Myös Närpiön kaupunki ja paikalliset yritykset ovat tukeneet meitä hyvin, koneita on lainattu ja esimerkiksi koppi, josta tekniikkaa ohjataan, on saatu lahjoituksena, Rönn kiittelee.

Koska vastaavanlaisia paikkoja ampumahiihtäjille ei aivan lähellä ole, tulee urheilijoita myös muualta. Rönn uskoo, että näin saadaan ylitettyä myös kielirajoja ja lapset ja nuoret saavat kielikylpyä, kun treenejä voidaan järjestää yhdessä suomenkielisten kanssa.

Rönn on ylpeä myös siitä, että rata täyttää tiukat ympäristövaatimukset. Tähtäyspaikan vierus on asfaltoitu, jotta hylsyt saadaan kerättyä helposti, taulut ovat isoissa merikonteissa, joten patruunoista irtoava metallipöly saadaan siivottua eikä se päädy maaperään.

Vaikka Rönnin oma poika ja koko seura ovat menestyneet kansallisissa kilpailuissa, ei kisoissa pärjääminen ole Rönnille suurin motivaattori vapaaehtoistyön tekemiseen.

– Ennen lapset harrastivat enemmän arkiliikuntaa, nykyään liikkumattomuus aiheuttaa jo kansanterveydelle ongelmia. Haluan kannustaa nuoria liikuntaharrastukseen ennen kaikkea siksi, että he voisivat paremmin.

Ampumahiihtoliiton tekninen delegaatio on ollut tutustumassa paikkaan ja suunnittelee lähettävänsä myös Kansainvälisen ampumahiihtoliiton edustajia tutustumaan automatisoituihin maalitauluihin.

– Ehkä näemme saman tekniikan myöhemmin käytössä maailmanmestaruuskilpailuissa tai olympialaisissa, Rönn tuumii.