Perheyrityksen sinnikkyys ja uskallus poikivat patentin

Perheyrityksen sinnikkyys ja uskallus poikivat patentin

Perustelut: ”BusinEsse Ab kehittänyt metallirakenteen ja tukisysteemin, joka helpottaa betonielementtien asentamista rakentamisessa. Yrityksen innovatiivisella tuotteella on uutuusarvoa, koska vastaavaa tuotetta ei ole saatavilla muualla markkinoilla. Tuotteen markkinat ovat suuret, koska tuote soveltuu rakentamiseen ympäri maailmaa. Pohjanmaan ELY-keskus.”

Stedox nopeuttaa betonielementtien asennusta

Markus Sundström ja hänen poikansa Dennis, 20, ja Jimmy, 24, asettuvat yhteiskuvaan poseeraamaan keltaisen metallirungon eteen, joka on heidän yritystoimintansa ydin. Miehet ovat nimenneet keksintönsä Stedoxiksi, se tulee heidän murteestaan sanasta stabil, vakaa. Stedoxin avulla saadaan asennettua betonielementtejä ainoastaan yhdellä valulla, ilman poraamista ja hitsaamista. Tämä säästää aikaa ja tekee työstä rakennustyömailla turvallisempaa.

– Markus-isä sai idean tästä asentaessaan työssään betonielementtejä, koska olemassa oleva työtapa oli tehoton ja aikaa vievä. Seuraavana vuonna hänellä oli jo prototyyppi. Vuonna 2014 systeemiä käytettiin ensimmäisen kerran talon rakennuksessa, kertoo perheen esikoinen Jimmy.

Stedoxille on haettu sekä tuotemerkkiä että patenttia. Kolmikolle tuli hieman yllätyksenä se, että vastaavanlaista systeemiä ei ole missään päin maailmaa olemassa. Prototyypin kehittelyn lisäksi myös tavaramerkin ja patentin hakeminen on vienyt aikaa ja rahaa.

– Patenttihakemusten käsittelyssä tapaa mennä monta vuotta, mutta näyttää siltä, että saamme patentin ensi vuonna ja toukokuussa saimme tavaramerkin. Prosessi vaati enemmän kuin olisimme uskoneet. Pohjanmaan ELY-keskuksen perustamistuki on auttanut todella paljon tässäkin, ilman sitä emme olisi päässeet näin pitkälle.

Sundströmit ovat sitä mieltä, että keksiminen vaatii ennen kaikkea aikaa, ajattelua ja suunnittelua. Kaikki ei aina etene suunnitelmien mukaan eikä halutulla nopeudella.

– Mutta asioita voi ajatella joko epäonnistumisina tai niin, että niistä oppii. Idean keksiminen voi olla helppoa, mutta sen toteuttaminen vaatii uskallusta.

Jimmy kertoo, että rakennusliikkeet, konevuokraamot, talonrakentajat ja insinöörit ovat antaneet heille positiivista palautetta. Tarkoitus olisi teettää Stedoxia alueen alihankkijoilla ja myydä esimerkiksi konevuokraamoille eteenpäin vuokrattaviksi.

– Rakennusala on vuosikymmeniä pysynyt samanlaisena, moni on sanonut, että on hyvä, kun joku uskaltaa lähteä tekemään uusia juttuja.

Stedoxia on tarkoitus lähteä viemään ensin Ruotsiin, Etelä-Eurooppaan, sitten Aasiaan ja Amerikkaan. Missiona on, että elementtien asentaminen voidaan tehdä turvallisemmin, helpommin ja nopeammin koko maailmassa.

– Aloitamme Pohjoismaista, tärkeintä olisi saada rakennusliikkeet itse testaamaan tuotetta ja sen jälkeen innostumaan sen hankkimisesta.

Perheyrityksen vahvuutena on se, että kaikki tuntevat toisensa hyvin ja uskaltavat sanoa, mitä ajattelevat. Markus ja Dennis kehittelevät mielellään uusia tuotteita ja ratkaisuja, kun taas Jimmy huolehtii, että langat pysyvät käsissä ja jalat riittävän maassa.

– Tavoitteena on ensi vuonna kasvaa erittäin nopeasti, lisätä liikevaihtoa ja saada tästä meille kaikille päätyö, Markus toteaa.