Pietarsaaren Vanha satama uuteen kukoistukseen

Pietarsaaren Vanha satama uuteen kukoistukseen

Pietarsaaren Vanhaa satamaa pidetään kaupunkilaisten olohuoneena, sillä siellä on uimaranta, huvivenesatama, luonnonsuojelualue ja sekä palveluita, kuten kioski, kahvila ja ravintola. Se on idyllinen virkistysalue punaisine venevajoineen, mutta sillä on myös suuri historiallinen arvo laivanrakennusperinteestä johtuen. Edes kaikki paikalliset eivät kuitenkaan tunne alueen historiaa.
– Vanha satama on ollut hyödyntämätöntä aluetta, eikä sillä ole ollut sellaista huomiota, jonka tällainen historiallisesti arvokas paikka ansaitsisi, kertoo Varumärkesbygget Gamla Hamn -hanketta vetänyt Daniela Mårtenson ammattikorkeakoulu Centriasta.

Aktion Österbottenin rahoittaman hankkeen tarkoituksena oli luoda alueelle historiaan, merenkulkuun ja laivanrakennusperinteeseen perustuva brändi. Työ aloitettiin kuuntelemalla paikallisia ja heidän toiveitaan sekä luomalla uusi kattoyhdistys, Pietarsaaren Vanha satama ry yhdistämään yritysten, yhdistysten, asukkaiden ja kaupungin yhteistyötä.
– Hanke on jo päättynyt, mutta kehittäminen jatkuu. Hanke oli eräänlainen kick off meille ja täällä on tapahtunut jo paljon, aluetta ja sen toimintaa on avattu muun muassa järjestämällä tapahtumia, kertovat Maria Lunabba Vega-säätiöstä ja alueella toimiva yrittäjä Gunilla Granholm.

Laivapihan museo kätkee sisäänsä vaikuttavan aluksen, sotakorvauskuunari Vegan. Se on toinen jäljellä olevasta 91:stä puukuunarista, jotka Suomessa rakennettiin vuonna 1952 sotakorvauksina Neuvostoliitolle. Vegan kotisatama oli Tallinna, jossa se pääsi huonoon kuntoon. Alus lahjoitettiin Vega-säätiölle, joka yhä jatkaa aluksen kunnostamista. Museon laiturissa kelluu toinen huomiota herättävä alus, Jacobstads Wapen -kaljaasi, joka on rakennettu 1990-luvulla mallilaivaksi 1767 valmistuneen esikuvansa mukaan.

Maria Lunabba Vega-säätiöstä, alueella toimiva yrittäjä Gunilla Granholm ja Daniela Mårtenson ammattikorkeakoulu Centriasta ovat olleet mukana luomassa Pietarsaaren Vanhalle satamalle brändiä.

 

Laivapihan museo kätkee sisäänsä vaikuttavan aluksen, sotakorvauskuunari Vegan.

Museon laiturissa kelluu Jacobstads Wapen -kaljaasi.

Toive alueen kehittämisestä lähti juuri Vega-säätiöstä, sillä vapaaehtoisten voimat olivat loppuneet ja alueen toiminta hiipunut. Nyt mukaan on saatu uutta talkooväkeä ja suunta on vain ylöspäin. Vapaaehtoisvoimin toimiva säätiö ei tule korjaamaan Vega-alusta täysin, mutta sen ympärille aiotaan rakennuttaa laivahalli, jossa esitellään laivanrakennusta ja myös muuta sotakorvaushistoriaa.
– Laivan etuosa esittelee sen rakennetta, keskiosassa näkyy aluksen turmeltunut tila ja takaosa kunnostetaan alkuperäiseen kuntoonsa. Laivapihan museo on nyt ollut auki koko kesän, kun meillä oli siellä kesätyöntekijöitä, Lunabba iloitsee.

Tapahtumia pyritään järjestämään vuodenaikojen ympärille, talvella järjestettiin talvipäivät, puuvenekavalkadi syyskuussa oli menestys ja Jaakon päivien aikaan keitetään taas punamultaa, jota alueen venevajojen omistajat saavat ilmaiseksi ja jota muut voivat ostaa ja tukea samalla toimintaa.
– Alueen asukkaana olen tyytyväinen, että meille on annettu vaikutusmahdollisuuksia. Yrittäjänä olen iloinen, että teemme yhdessä töitä saman asian eteen, kun tunnemme toisemme ja yhteisöllisyys kasvaa, myös turvallisuuden tunne lisääntyy, Granholm toteaa.

Vanhalla satamalla on tärkeä merkitys koko Pietarsaarelle ja se halutaan kaupungin päänähtävyydeksi. Hankkeen aikana alue on saanut muun muassa kotisivut, opaskyltit ja tarinoita sisältävät infot alueelle sekä graafisen ilmeen markkinointia tukemaan. Pohjanmaan ELY-keskuksen tukema Genius loci -hanke on rakentanut historiallisia reittejä myös Vanhan sataman alueelle. Niitä pääsee seuraamaan täältä: https://geniusloci.chydenius.fi/

– Tuntuu, että yksi asia synnyttää toisen ja olemme saaneet valtavasti ideoita. Paikka herättää paljon tunteita. Nyt jatketaan konkreettista työtä suunnitelmien toteuttamiseksi, siihen työhön olemme saaneet myös kaupungin edustajista kootun työryhmän mukaan, valottavat naiset tulevaisuutta.

teksti ja kuvat: Kirsi Tikkanen, viestintäsuunnittelija Lyhde III -hanke
artikkelikuva: Ken Kackur

kotisivu
Facebook
Youtube