Pietarsaaressa vahvistettiin verkostoja

Pietarsaaressa vahvistettiin verkostoja

img_7495

 

img_7531

Pietarsaaressa sijaitseva Rosenlundin pappila täyttyi marraskuun alussa Pohjanmaan ELY-keskuksen hanketoimijoista ja muista yhteistyökumppaneista. Hankkeiden verkostoitumispäivä järjestettiin yhdessä Maaseutuverkoston ja LYHDE II –tiedotushankkeen kanssa. Tarkoituksena oli jakaa tietoa ajankohtaisista hankkeista, ELY-keskuksen tuista ja maksatuksesta sekä ennen kaikkea verkostoitua.

Päivän aloitti maaseutuyksikön päällikkö Harriet Hermans muistelemalla hanketoiminnan alkamista 20 vuotta sitten. Silloin kukaan ei oikein ymmärtänyt, mistä puhuttiin, kun puhuttiin hankkeista tai projekteista, joilla oli yleensä viitattu esimerkiksi autotallin siivoamiseen tai keittiönkaappien putsaamiseen.

– Maksatus oli sitä, että hakemuspapereihin kirjoitettiin lyijykynällä, että maksettu. Kyllä pulssini nousi, kun olin koulutuksessa ja yhtäkkiä alettiin puhua maksatuspäätösten tekemisestä. Onneksi vieruskaverinikaan ei ymmärtänyt sen enempää. Nämä asiat tuotiin yhtäkkiä esiin ilman ennakkovaroitusta ja ohjeistusta.

Hermans toteaa, että näistä alun ongelmista on nykyään helppo puhua itseironiseenkin sävyyn, sillä nyt pelisäännöt ovat selkeät ja yhteistyö hankkeiden kanssa sujuu hyvin.

 

Maaseutuverkosto
olemme me

Lauri Hyttinen Maaseutuverkostosta moderoi tilaisuuden ja muistutti, että jokainen paikallaolija kuuluu ehkä tietämättäänkin maaseutuverkostoon. Sen tarkoituksena on muun muassa tehdä tunnetuksi maaseutuohjelman mahdollisuuksia ja tuloksia, sekä jakaa hyviä käytäntöjä ja edistää yhteistyötä eri toimijoiden välillä.

Hyviä yhteistyömahdollisuuksia tarjoaa myös Kim Blåfieldin vetämä Boden-hanke, jonka tarkoituksena on kerätä maaseutuaiheinen tieto samaan paikkaan, digitaaliseen muotoon. Yrkesakademin hallinnoimassa hankkeessa voi käyttää Blåfieldin palveluita esimerkiksi varaamalla hänet tekemään seminaarivideon, asiantuntijahaastattelun tai suoralähetyksen eli striimauksen. Aineistoa kootaan boden.fi-sivulle, jossa se on kaikkien hyödynnettävissä.

Maarit Kari ProAgriasta esitteli valtakunnallista Energiatehokkuudesta kilpailukykyä maaseudulla –hanketta. Energiatehokkaasti.fi sivulle on koottu laajasti energiaa koskevia uutisia, julkaisuja, rahoitusmahdollisuuksia ja muuta ajankohtaista tietoa. Sieltä löytyy esimerkiksi kartta, johon on merkitty energiatehokkuuteen liittyviä hankkeita ja sopivia käyntikohteita aiheesta kiinnostuneille ryhmille.

 

Yrityshankkeita
kaivataan lisää

Pohjanmaan ELY-keskuksen ajankohtaiskatsauksen pitivät Petri Svanbäck ja Sirkku Wacklin. Tilanne Pohjanmaalle myönteisten hanketukipäätösten suhteen on hyvä, 11.10. mennessä ELY-keskuksessa ja alueen Leader-ryhmissä (Aktion Österbotten, Pirityiset ja YHYRES-kehittämisyhdistys) oli myönnetty 132 kappaletta, määrä on maan toiseksi suurin. Ohjelmakauden alussa syntynyt hakemusjono on saatu purettua ja mukaan on saatu monipuolinen hankevalikoima.

– Elinkeinojen kehittämiseen tähtääviä yhteistyöhankkeita ja yritysryhmähankkeita kaivataan vielä lisää. Vaikka hakemusten määrä on viime aikoina vähentynyt, tulevat kaikki tämän vuoden tukirahat käytettyä ja karsintaa on tehtävä. Hyville hankkeille on kuitenkin tilaa ja tilausta jatkossakin, Svanbäck muistutti.

Tulevan painopisteitä ovat elinkeinojen kehittämishankkeiden ja yritysryhmähankkeiden lisäksi maaseutu- ja saaristomatkailu, digitalisaatio, energiatehokkuus, kotouttaminen ja kiertotalous.

– Paras yhdistelmä syntyy näitä palikoita yhdistämällä. Emme kuitenkaan teetä hankkeita mittatilaustyönä, vaan aiheet nousevat hakijoilta, Svanbäck lisää.

Puheenvuorojen lisäksi päivässä päästiin todenteolla verkostoitumaan, kun Sari Saarikoski ohjasi teemaan liittyvän harjoituksen. Juurikaan ohjausta tämä joukko ei kuitenkaan tarvinnut, iloinen puheensorina täytti Rosenlundin pihan kun uudet ja vanhat tutut vaihtoivat käyntikortteja ja esitteitä keskenään. Tämän joukon positiivisella energialla on hyvä jatkaa Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan kehittämistä.

teksti ja kuvat: Kirsi Tikkanen, LYHDE II -hankkeen tiedottaja