Suurkeittiö vaihtui punaiseen tupaan

Suurkeittiö vaihtui punaiseen tupaan

Ekblom toteutti haaveensa ja ryhtyi ruokakäsityöläiseksi

Pietarsaaren Satamakadulla sijaitsee pieni punainen tupa 1700-luvulta, se on suojeltu muttei suinkaan museokäytössä. Suutarinverstaana ja kampaamona toiminut talo on kunnostettu entisajan henkeä kunnioittaen. Pienessä, vain 7 neliömetrin kokoisessa keittiössä mökin perällä häärää Catarina Ekblom. Marmeladkompaniet-yrityksen keittiön uumenissa valmistuu hilloja, marmeladeja ja muita herkkuja.

Ekblom kertoo haaveilleensa aina kondiittorin ammatista, vaikka työskentelikin monia vuosia esimiehenä suurkeittiössä. Ravintolakondiittoriksi myöhemmin opiskellut Ekblom avasi putiikkinsa viime vuonna Pietarsaaren kaupunkifestivaaliviikolla.
– Avasin Jaakon Päivien aikaan. Tuotteet tekivät kauppansa ja jouduin öisin valmistamaan lisää. Sitä ennen olin valmistanut tuotteita kotona ja kehittänyt ideaa eteenpäin.

Ekblomin sisko vinkkasi, että kaupungin omistama tupa seisoo tyhjillään. Ensin sen sai vuokrata, sitten se tuli myyntiin ja tuli aika ottaa yhteyttä Aktion Österbotteniin. Tukea myönnettiin kiinteistön hankintaan ja tilojen muuttamiseen niin, että ne soveltuvat elintarvikkeiden valmistukseen. Ekblomille arvostaa Aktion Österbottenilta saamaansa tukea.

– Halusin yrittäjäksi, koska uskoin liikeideaani, huomasin, että pienimuotoiselle elintarviketuotannolle on kysyntää. Tuntui hyvältä, että myös Aktion Österbottenilla uskottiin ideaani. Tuen hakeminen vaati sitä, että omat suunnitelmat täytyi käydä perusteellisesti läpi ja se oli hyvä asia.

Ekblom saa inspiraatiota tuotteisiinsa alansa uusia ja vanhoja julkaisuja tutkimalla. Hänen tuotteistaan esimerkiksi viikuna-portviinimarmeladi on erityisen suosittu, samoin päärynä-sahrami-saksanpähkinähillo, joka palkittiin muutamia vuosia sitten alan kilpailussa Ruotsissa.
– En tykkää tehdä samoja tuotteita koko ajan, vaan tykkään kehittää uutta niin sanotusti out of the box -tyylillä. Näin syntyi muun muassa aprikoosi-sitruuna-sellerimarmeladi. Ideoin mielelläni myös makuyhdistelmiä tuotteiden käyttöön, sanoo Ekblom ja tarjoaa maistiaisiksi siemennäkkileipää hillojen, brien ja timjaminoksien kera.

Marmeladkompanietin tuotteissa ei käytetä lisä- tai säilöntäaineita. Päivässä keittiössä pystyy käsittelemään noin kolme kiloa raaka-ainetta, josta syntyy 24 – 30 purkkia. Ekblom tehtailee tuotteita sesongin mukaan, alkukesällä hän käyttää esimerkiksi raparperia, mansikkaa ja metsämarjoja sekä luonnonkasveja, talvisin ulkomaisia hedelmiä. Raaka-aineet hän pyrkii pääsääntöisesti hankkimaan läheltä.

Ekblom nauttii siitä, että on päässyt toteuttamaan haaveensa ja saa olla pomona itselleen, vaikka haasteitakin on.
– Yrittäjänä oleminen merkitsee sitä, että on hallittava kaikki asiakaspalvelusta tuotantoon ja talouteen sekä hallintoasiat.  Mutta olen tyytyväinen, että saan tehdä käsityönä hyvistä raaka-aineista kauniita tuotteita ja myydä hieman luksusta.