Emmes retreat säljer tystnad och lugn i naturen

Emmes retreat säljer tystnad och lugn i naturen

Lockar besökare från hela världen

Företagarparet Henrik Wiik och Ulla-Beth Mäki-Jussila.

Henrik Wiik och Ulla-Beth Mäki-Jussila vill erbjuda naturens lugn och ro för besökare.

Till Emmes Retreat hittar man inte av en slump, utan besökarna kommer dit av en orsak. Syftet är att lugna ner sig, få kraft från naturen och njuta av stillheten. Av denna orsak har företaget till exempel inte satt upp några skyltar längs huvudvägarna. Trots detta har man gott om kunder. Det är inte endast naturens lugn som lockar besökare, utan det unika med platsen är de små övernattningsstugorna uppe i träden. Här kan man övernatta högt uppe i luften.

Emmes Retreat leds av företagarparet Ulla-Beth Mäki-Jussila och Henrik Wiik. Förutom inkvarteringsutrymmen har man också byggt en yogasal högt uppe i ett träd, med fridfull utsikt över Emmesträsk.

– Den bästa marknadsföringen görs av gäster som besökt oss, och många hittar oss också via sociala medier. Det är sällan vi får gäster som blir besvikna för att de varit ute efter aktiviteter. Här är det meningen att man ska varva ner, påpekar Mäki-Jussila.

– Många märker att de trivs i naturen trots att de inte kommer sig för att ta sig ut då de är hemma. Utflykter är den bästa rehabiliteringen, tillägger Wiik.

Wiik arbetade i tiderna som entreprenör inom byggnadsbranschen, men började senare söka efter lugn och ro. Han började studera till yogainstruktör och leda yogatimmar på Emmes Retreat.

– Vi hittade platsen av en slump i samband med att vi plockade blåbär 2010. Nu har vi en viss frihet trots att vi är företagare.

Efter utredningar fick paret köpa tre hektar mark och börja bygga trädkojor baserat på sina idéer. Genom att bygga stugorna runt träden har man kunnat spara på naturen.

– Vad vi vet finns det inga trädkojor som är byggda på motsvarande sätt i Finland. På andra ställen har kojorna byggts ovanpå pelare. Här blir varje byggnad annorlunda eftersom man måste hitta lämpliga träd och planera läget baserat på väderstrecken, påpekar Wiik.

Företagarparet Henrik Wiik och Ulla-Beth Mäki-Jussila.

Alla trädkojor är olika vid Emmes retreat.

Platsen har haft besökare från hela världen. Företagarparet kommer ihåg vilken stor upplevelse den finländska hösten var för en schweizisk familj. De besökte en tranbärsmosse, plockade trattkantareller och gick på långa promenader.

– Det var påtagligt att de njöt. Tystnaden ger den bästa responsen, säger Ulla-Beth och visar gästboken:

”Tack för att ni följt er ”galna” dröm om en plats där man kan slappna av och återhämta sig. Ni har verkligen lyckats med det!”

Till Emmes Retreat hittar man inte av en slump, utan besökarna kommer dit av en orsak.

Företaget har fått stöd från Aktion Österbotten och testat också Green Care-servicemodellen tillsammans med Luona-projektet som finansieras av Leader-grupperna i Österbotten och funderat på nya kundgrupper för konceptet. Platsen har besökts till exempel av personer från dagsverksamhetsenheten Vaskooli.

– Tillsammans med dem har vi haft skogsbad och använt alla våra sinnen för att observera skogen. Det allra viktigaste för alla besökare är att upptäcka vilken inverkan naturens lugn har på välbefinnandet, påminner Mäki-Jussila.

Eftersom man söker välbefinnandet i naturen vill företaget också verka så ekologiskt som möjligt. På Emmes Retreat har man solpaneler, torrtoaletter och ekoprodukter. Man samlar vilda örter för eget bruk och i köket tillreder man så långt det är möjligt maten av närproducerade livsmedel.

Företagarparet vet ännu inte hur länge de kommer att fortsätta med sin verksamhet eftersom pensionsdagarna närmar sig. På platsen finns goda möjligheter för samarbetspartner, till exempel när det gäller att ordna retreater och yogaläger.

– Tiden får utvisa, men vi har åtminstone tänkt ta emot övernattande gäster. Utöver det söker vi samarbetspartner som kunde använda platsen för sina ändamål, planerar företagarparet.