Familjeföretagets enträgna arbete och mod ledde till patent

Familjeföretagets enträgna arbete och mod ledde till patent

Motivering: ”BusinEsse Ab har tagit fram en metallkonstruktion och stödsystem som underlättar montering av betongelement vid uppförande av byggnader. Företagets innovativa produkt har ett nyhetsvärde då det inte finns något liknande på marknaden i dagsläget. Marknaden för produkten är stor då produkten lämpar sig för byggande överallt i världen. NTM-centralen i Österbotten.”

Stedox tävlar i kategorin Programperiodens snilleblixt.

Stedox försnabbar monteringen av betongelement

Markus Sundström och hans söner Dennis, 20, och Jimmy, 24, ställer upp och poserar för en gemensam bild framför en gul metallstomme som utgör kärnan för deras företagsverksamhet. Männen har gett uppfinningen namnet Stedox, ett ord som har sitt ursprung från deras dialekt och betyder stabil. Med hjälp av Stedox kan man montera betongelement med endast en gjutning, helt utan att borra och svetsa. Det här sparar tid och gör byggarbetsplatsen säkrare.

– Pappa Markus fick sin idé i samband med att han monterade betongelement i sitt arbete. Arbetssättet var inte särskilt effektivt och tog även lång tid. Följande år hade han redan en prototyp. 2014 användes systemet för första gången i samband med ett husbygge, berättar familjens äldsta son Jimmy.

Stedox har ansökt om både varumärke och patent. För trion var det en överraskning att det inte fanns något motsvarande system någon annanstans i världen. Förutom till att utveckla prototypen har det också gått tid och pengar till att ansöka om varumärke och patent.

– Hanteringen av patentansökningar kan ta många år, men det ser ut som att vi får patent nästa år. Varumärket fick vi i maj. Processen krävde mer än vad vi trodde. NTM-centralens etableringsstöd har hjälpt otroligt mycket, utan det hade vi inte kommit så här långt.

Sundströmmarna anser att uppfinningar kräver framför allt tid, funderingar och planering. Allt går inte alltid enligt planerna och så fort som man önskar.

– Men man kan se på saker endera som misslyckanden eller som något man lär sig av. Det kan vara lätt att komma på en idé, men det kan krävas mod för att förverkliga den.

Jimmy berättar att de fått positiv respons från byggföretag, maskinuthyrningsfirmor, husbyggare och ingenjörer. Avsikten är att lokala underleverantörer ska tillverka Stedox och sälja dem till exempel till maskinuthyrningsfirmor som kan hyra dem vidare.

– Byggnadsbranschen har varit oförändrad i decennier. Många har sagt att det är bra att någon vågar sig på något nytt.

Avsikten är att först börja exportera Stedox till Sverige och Sydeuropa och senare till Asien och USA. Missionen är att element ska kunna monteras på ett säkrare, lättare och snabbare sätt i hela världen.

– Vi börjar med de nordiska länderna. Det viktigaste skulle vara att få byggnadsföretagen själva att testa produkten och sedan vilja skaffa den.

Familjeföretagets styrka är att alla känner varandra väl och vågar säga vad de tänker. Markus och Dennis utvecklar gärna nya produkter och lösningar, medan Jimmy håller i trådarna och ser till att fötterna hålls tillräckligt stadigt på jorden.

– Avsikten är att växa väldigt snabbt nästa år, öka omsättningen och göra det här till en huvudsysselsättning för oss alla, konstaterar Markus.