I Södra Vallgrund finns den traditionella bykänslan kvar

I Södra Vallgrund finns den traditionella bykänslan kvar

IMG_5693

En dålig dag blir lite bättre när man kör över Replotbron och Södra Vallgrunds bekanta åkrar och landskap över byn kommer fram. Så konstaterades vid den årliga byafesten i Södra Vallgrund, som plötsligt blev Årets by fest. Aktion Österbottens och Österbottens Förbunds val föll på den här lilla byn med 350 invånare, som ligger på Replot, en plats där havslandskapet är som vackrast.

I byn som hör till Unescos världsarvsområde finns många vackra platser, en av dem är Sommarösund, en två kilometer långa havsvik. Bredvid den hittar man simstranden, en samlingspunkt för byn. Den och en byabrygga har man reparerat på talko och byn har också varit med i Aktions Österbottens samordningsprojekt Hamn-invest.

I byn arbetar ett aktiv byaråd. Ordförande Maria Kronqvist-Berg, mamma åt tre barn och bibliotekschef i Malax, har börjat i sin uppgift i mars. Familjen flyttade till byn för 4 år sedan.

– Det är värt att pendla för det som väntar på här. Här man får en naturupplevelse genom att stiga ut genom dörren. Tystnaden vintertid är jätte speciell. Vi sökte en tomt i närheten av staden, här fanns tillräckligt med utrymme men också en traditionell bykänsla. Vi har blivit väl mottagna och det tog inte så länge innan jag fick frågan om jag vill vara med i rådet.

I byn fungerar aktiva föreningar och handelslaget ägs av byborna. Byarådet startade också  verksamhet i Sommaröhallen i början av 90-talet. Där säljs småföretagarnas och hantverkarnas produkter, besökarantalet är 10 000 per år. För byn var byskolans stängning ett hårt slag.

– Att byn blev utnämnd till Årets by, kom vid en mycket bra tidpunkt eftersom stämningen inte var så bra efter att skolan hade lagts ner. Den här utnämningen är jättepositiv och alla är stolta över den.

Byborna strävar efter att vara öppna och att samarbeta med grannbyar, fast situationen har kanske varit annorlunda tidigare. Nu samarbetar man med alla byar I Replot för att utveckla ön.

-Medlem i byarådet kan vara en person som är fast bosatt i byn, men även villaägare är viktiga för oss. De använder butikens och Sommaröhallens service. Evenemang som vi ordnar är riktade lika mycket till dem som oss stadigvarande invånare. Vi är öppna för nya idéer, påminner Kronqvist-Berg.

 

IMG_5700

 

-Kirsi Tikkanen