Mö Foods tror på havre

Mö Foods tror på havre

Framtidsföretag: Mö Foods Oy

Motivering:  ”Mö Foods Ab är ett startup-företag inom livsmedelsbranschen. Företagets affärsidé är att tillverka och sälja växtbaserade mejeriprodukter. För tillverkningen används rena finländska råvaror, såsom havre. De första produkterna, havreyoghurtarna, lanserades i januari 2018 och efterfrågan på produkterna har överskridit alla förväntningar. Med investeringarna har företaget snabbt kunnat öka sin produktionskapacitet och på så sätt kunna svara mot den ökade efterfrågan.” NTM-centralen i Österbotten.

Mö Foods tror på havre

Havreyoghurtföretaget Mö Foods i Mellersta Österbotten fick sin början, då syskonen Annamari och Marjaana Jukkola, som vuxit upp på en mjölkgård, började fundera på havre. De hade en önskan om att tillverka välsmakande växtbaserade mejeriprodukter. Syskonen blev övertygade om havrens goda egenskaper, satte testkastrullerna på spisen och började testa recept.
– Havreyoghurten blev så bra att vi beslöt oss för att grunda ett företag och starta en havrelinje i släktens mejeri.

Den välsmakande yoghurten är emellertid ingen slump, utan den grundar sig på gedigen kunskap. Annamari Jukkola har studerat mjölkteknologi och arbetat som produktutvecklare på Valio. Hon kände av trenderna och gjorde en marknadsundersökning av havre.
– Växtbaserade dieter blir hela tiden allt populärare. Allt fler väljer nya alternativ när de handlar mat, vet Annamari.  

Idén bakom det hela är insikten om havrens goda egenskaper. Alla känner havre, en inhemsk råvara med goda näringsegenskaper. Det gav lovande utgångspunkter för att utveckla växtbaserade produkter. 
– Den färdiga havreyoghurt har en mild smak och främjar välbefinnandet, berättar Annamari.

Havreboomen gav fart åt tillväxten

Verkställande direktör Annamari Jukkola och hennes varumärkesansvariga syster, grafiker Marjaana Jukkola sökte i familjen och vänkretsen efter personer med olika slags kompetens och skapade ett team kring Mö Foods.
Processen kom igång snabbt och ett halvt år senare stod de första havreyoghurtarna i butikshyllan. Den pågående havreboomen ökade efterfrågan på produkterna och stimulerade tillväxten.
– Vi drog också nytta av att bli utsedda att delta i tävlingen Kasvu Open där Finlands mest lovande tillväxtföretag tävlar, berättar Annamari. 

Det lilla start up-företaget fick en flygande start. Det första verksamhetsåret gav större självförtroende och visade att systrarna valt rätt väg. Den inhemska havrerevolutionen hade börjat. Havreyoghurtarna fick ett väldigt fint mottagande. Snart var det klart att företagets produktionskapacitet helt enkelt inte klarar av att motsvara efterfrågan. Det var dags att investera och utvidga produktionen. Systrarna Jukkola tog kontakt med NTM-centralen i Österbotten som beviljade dem stöd för att köpa en ny förpackningsmaskin.
– Tack vare stödet vågade vi investera i nödvändiga anordningar och kunde göra det snabbt. På så sätt kunde vi öka kapaciteten och effektivera produktionen, berättar Annamari.

Havreyoghurt passar alla

Att havreyoghurten är inhemsk är viktigt för Mö Foods. När produktutvecklingen började, fanns det knappt alls några motsvarande inhemska växtbaserade produkter på butikshyllorna.
– Vi hade en vision av en mjölkhylla med mera havre. Produkterna passar alla som är intresserade av god mat och välmående.

Havre är också en miljövänlig råvara. Alla Mö Foods produkter tillverkas av inhemsk havre i systrarna Jukkolas hembygd i Mellersta Österbotten.
– Havre är ett miljövänligt, ansvarsfullt alternativ, vet Annamari.

Havreyoghurt tillverkas genom surning på samma sätt som yoghurt. Havreyoghurten kombinerar havrens milda och yoghurtens friska smak. Det viktigaste för Mö Foods är att erbjuda goda smaker och inhemska produkter som är växtbaserade till 100 procent. 
– Produkterna passar alla som är intresserade av god mat och välmående. 
Produktionsmedel av hög kvalitet möjliggör en snabb tillväxt och utveckling av nya produkter.

Systrarna funderar redan febrilt på nya havreprodukter. De tror på havre.
– Det här är bara början på Mös havrerevolution.