Storköket byttes ut mot en röd stuga

Storköket byttes ut mot en röd stuga

Catarina förverkligade sin dröm om att bli mathantverkare

 

På Hamngatan i Jakobstad står en liten röd stuga. Byggnaden från 1700-talet är skyddad men den är inget museum. Huset har använts som skomakarverkstad och frisörsalong och har renoverats med respekt för gamla tider. I det lilla köket på endast sju kvadratmeter pysslar Catarina Ekblom. I Marmeladkompaniets kök tillagas sylt, marmelad och andra delikatesser till hyllorna i butiken.

Catarina berättar att hon alltid drömt om att bli konditor trots att hon i många år arbetade som förman i ett storkök. Senare studerade Catarina till restaurangkonditor och under stadsfestivalen i Jakobstad i fjol öppnade hon sin egen butik.

– Jag öppnade butiken under Jakobs dagar. Produkterna sålde bra och jag var tvungen att tillverka mer på nätterna. Innan dess hade jag tillverkat produkterna hemma och utvecklat företagsidén vidare.

Catarinas syster tipsade om den tomma stugan som var i stadens ägo. Först fick hon hyra den, men senare när den kom ut till försäljning var det dags att ta kontakt med Aktion Österbotten. Bidrag beviljades för anskaffning av fastigheten och för att bygga om utrymmena så att de lämpar sig för tillverkning av livsmedel. Catarina uppskattar stödbidraget från Aktion Österbotten.
– Jag ville bli företagare för att jag tror på min affärsidé och jag märkte att det finns en efterfrågan på småskaligt mathantverk. Det känns bra att aktion Österbotten tror på min affärside och beviljade  bidrag. Att ansöka om stödbidrag innebar att jag var tvungen att gå igenom mina egna planer grundligt – och det var en bra sak.

Catarina får inspiration till sina produkter genom att  flitigt botanisera bland nya och äldre tidskrifter inom sin egen branch. Populära produkter är till exempel fikon-portvinsmarmelad samt päron-saffrans-valnötsmarmelad som för några år sedan prisbelöntes i en mathantverkstävling i Sverige.
– Jag tycker inte om att tillverka samma produkter hela tiden utan jag gillar att hitta på nytt  i form av ”out of the box-stil”. Så här uppstod bland annat aprikos-citron-sellerimarmeladen. Jag skapar gärna olika smakkombinationer för produkterna, säger Catarina och bjuder på fröknäckebröd med sylt, brieost och timjankvistar.

I Marmeladkompaniets produkter används inga tillsats- eller konserveringsmedel. Under en dag i köket kan man hantera cirka tre kilogram råvaror som ger 24–30 burkar marmelad. Catarina tillverkar produkterna efter säsong. Under försommaren använder hon till exempel rabarber, jordgubbe och skogsbär samt växter från naturen. Under vintern använder hon utländska frukter. Råvarorna försöker hon i regel skaffa lokalt.

Catarina njuter av att kunna förverkliga sin dröm och få vara sin egen chef – även om det förstås också finns utmaningar.
– Att vara företagare innebär att man ska kunna hantera allt från kundservice till produktion, ekonomi och administration. Men jag är nöjd att jag får tillverka vackra produkter av bra råvaror för hand och sälja lite lyx.