Vid fotbollsakademin i Österbotten bär vi rosa med stolthet

Vid fotbollsakademin i Österbotten bär vi rosa med stolthet

Föreningen vill förbättra flickfotbollens ställning

tränare och spelare i en hall

Mika Filander och Annika Leminen tränar 10-12 åriga flickor från Kyrolander och från Vasa. De tränar tillsammans i Pop-Areena i Laihela. På bilden Hilda Pollari, Vanessa Hagelberg, Nella Karjalainen och Minttu Leminen.

I pilotprojektet för fotbollsakademin i Österbotten (fi. Pohjanmaan Jalkapalloakatemia) konkurrerar man inte med staden, utan i stället förenar man sina krafter så att spelare från stan kommer till landet för att träna. På det sättet ser man till att det finns högklassig hobbyverksamhet också på en liten ort. Ett mål är också att öka flickornas jämställdhet i fotbollen.

 

Klockan närmar sig halv tre på fredag eftermiddag och deltagarna väller in genom dörren till POP Areena i Laihela. Här samlas 10–12-åriga flickor från olika håll i Kyrolandet och ända från Vasa. Snart plockas bollarna och fotbollsskorna fram och det är dags att börja träna i fotbollsakademins regi. På plats syns inte så många andra vuxna än tränarna. Utöver föreningssamarbetet ingår nämligen också transporten till träningarna i pilotprojektet.

– Familjerna har ofta fullt upp om kvällarna så nu testar vi med hobbyverksamhet som börjar genast efter skolan och vi ordnar också skjutsen, så att föräldrarna slipper fixa den, berättar projektledaren Mika Filander.

Föreningen Pohjanmaan Jalkapalloakatemia ry grundades för att det skulle finnas högklassig verksamhet i Laihela så att barnen från tidig ålder skulle kunna ha fotboll som hobby på sin hemort, men även då de är tonåringar.

– Vanligtvis lockar de större föreningarna i något skede till sig spelare härifrån, men nu samarbetar vi med FC Sport Vaasa och spelare från Vasa åker till gemensamma träningar i Laihela.

Socialt kapital

– Flickfotisen har försummats. Pojkarna har prioriterats och sedan har flickorna fått det som blivit över. Vi vill förbättra jämlikheten inom grenen. Vi har djärvt rosa speldräkter, men vi stöper inte flickorna i samma form utan här får de släppa loss.

Flickorna soma har likadana spledräkter.

Gemensamma spelkläder knyter flickorna samman som kommer från olika lag. Det är inte bara fotboll som är viktigt utan även att skapa nya vänskapsförhållanden som bär långt i livet.

FC Sport Vaasa valdes till samarbetspartner eftersom föreningen aktivt utvecklar flickfotbollen och det finns erfarenhet av tidigare samarbete.

– Alla får också socialt kapital av att lära känna andra än spelarna i det egna området. På den här lilla orten känner man redan varandra väl, så genom att spela med andra ökar också förståelsen för olikheter, förklarar Filander.

Verksamhetens långsiktiga mål är ambitiöst: År 2030 ska någon i det här gänget spela i Helmarit, alltså Finlands damlandslag i fotboll. Även om endast ett fåtal blir proffsspelare ger akademin flickorna en mångsidig motionsgrund.

– Naturligtvis är jag realist och vet att det är en stor sak att bli proffsspelare. Men var och en får en god vägkost med sig härifrån. Utöver fotboll utnyttjar vi också andra grenar, såsom brottning, gymnastik och friidrott. Vi planerar också att arrangera sparkträning under ledning av ett proffs, vilket projektpengarna möjliggör, konstaterar Filander tacksamt och hänvisar till Leaderstödet som beviljats av Yhyres ry.

År 2030 ska någon i det här gänget spela i Helmarit.

Även om verksamheten är målinriktad och högklassig tycker Filander att det viktigaste är de sociala kontakter som uppstår genom fotbollen och att man jobbar tillsammans för att lyckas.

– Resan är viktigast. Man får också misslyckas, för utan misslyckanden kan man inte utvecklas. I det här projektet kommer flickorna i första rummet.

Också FC Sports tränare Jani Kujanpää är nöjd att flickfotbollen fått Leaderstöd med vars hjälp det länge efterlängtade samarbetet kan genomföras.

– Det här är toppen. Det spelar ingen roll om det är vi som åker till Laihela eller om de kommer hit. Vägen är lika kort eller lång i båda riktningarna.