Uutta vauhtia Laihian näytelmäperinteisiin

Uutta vauhtia Laihian näytelmäperinteisiin

Perustelu: ”Laihian Nuorisoseura osui ajan hermoon hankkeellaan ”1917”. Hankkeen tuotos oli Laihialla ja Vaasassa esitetty näytelmä Suomen itsenäistymisestä ja alueen merkityksestä siinä. Tärkeintä oli kuitenkin itse prosessi, jossa nuoria ohjattiin ja tutustutettiin näyttämötaiteen eri aloihin kansallista ja alueellista itsetuntoa kohottaen. Leader Yhyres.”

1917-hanke kisaa sarjassa Verkostojen rakentaja.

Yhteistyöllä onnistuttiin aktivoimaan nuoria ja saamaan salit täyteen

Laihian Nuorisoseuralla päätettiin osallistua Suomen 100-vuotisjuhlavuoteen tekemällä kotiseutunäytelmä, joka kertoo maamme itsenäisyyden alkuvaiheista. Vaikka näytelmässä mentiin ajassa taaksepäin, otti nuorisoseura toiminnassaan harppauksen eteenpäin. Produktio jakautui kahteen hankkeeseen. Kehittämishankkeessa valmisteltiin ja esitettiin näytelmä, investointihankkeessa puolestaan hankittiin näyttämötekniikkaa näytelmän tarpeisiin. Tavoitteena oli turvata Laihian pitkäikäinen näytelmäperinne, joka oli hiipumassa.

– Nuoret ovat isossa roolissa näytelmässä. Seuran keski-ikä päälle kuudenkymmenen, jopa enemmän, joten nyt saatiin uusi tuleminen nuorten mukaanoton kautta. Samalla syntyi idea työpajasta näytelmäharrastuksen tukemiseksi, hankekoordinaattorina toiminut Pertti T. Lehto kuvailee.

Unelmien kesä 1917 -näytelmä onnistui niin hyvin, että uutta näytelmää puuhataan jo. Lehto kuvaa tulosten olleen mykistyttäviä ja yleisömenestyksen valtavan.

– Tuhansia ihmisiä kävi katsomassa näytelmän, näytöksiä oli toistakymmentä Laihialla ja Vaasan kaupunginteatterilla kaksi juhlanäytöstä. Mukana koko produktiossa oli noin 55 henkilöä, 10-vuotiaista päälle 70-vuotiaisiin.

Näyttelijöiden lisäksi tarvittiin myös hyvä taustajoukko, jotta saatiin verkostot ja markkinointi kuntoon.

– Markkinoinnissa tehtiin iso työ ja mukaan saatiin oma graafikko ja koodaaja auttamaan kotisivuissa. Meillä oli kaikki mahdolliset kanavat käytössä, olimme niin somessa, radiossa kuin lehdissä ja katukuvassa näyimme banderollien, roll-upien ja flyereiden avulla. Meidät löydettiin ja siinä on yksi syy hyvälle yleisömenestykselle, Lehto perustelee.

Hanke verkostoitui laajasti, yhteistyössä mukana oli muun muassa Vaasan kaupunginteatteri, Vaasa-opisto, Laihian kunta ja kunnan sivistys- ja kulttuuritoimi, jonka kanssa teatteri kävi Laihian yläasteella ja lukiossa esittäytymässä. Sieltä tuli uusia harrastajia mukaan näytelmään.

– Vaasan kaupunginteatterilta saatiin ammattiapua uusien laitteiden käyttöön, näyttelijän ja ohjaajan työhön ja siihen, miten meidän tulisi tuonne estradille astua, Lehto kertaa.

Lehto sanoo hankkeesta tulleen koko Laihian jutun, jossa parasta on ollut yhdessä tekeminen. Eikä yhdessä tekeminen tähän lopu.

– Nyt seuralla on käytössään esittävän taiteen välineistöä, kuten video-, valo-, ääni- ja ohjaustekniikkaa. Seura tukee niin nuorten kuin kunnankin touhua, nuorten harrastuksia ja opiskelua laajassa muodossa. Uusia kursseja rakennetaan yhä yhdessä myöskin kouluajalle. Nyt alkaa varsinainen asioiden hyödyntäminen, kun on täydet mahdollisuudet tehdä vaikka mitä.