Vanhat talot matkailuvaltiksi

Vanhat talot matkailuvaltiksi

 

punaisen tuvan ikkuna museokylä Stundarssissa.

Museokylä Stundars. Kuva: Kirsi Tikkanen

Kosolan talo Lapualla. Kuva: Komeat pohjalaiset talot -hanke

Carlsron museo.Kuva: Komeat pohjalaiset talot -hanke

Malmin talo Pietarsaaressa. Kuva: Kirsi Tikkanen

Mitä sinulle tulee mieleen Pohjanmaan vanhoista taloista? Ehkä perinteiset punaiset tuvat, joita museokylä Stundarsissa on tai lakeuksilla seisovat maalaistalot, kuten Lapuan Kosolan talo. Vai vanhat koristeelliset rakennukset, kuten Kristiinassa sijaitseva Carlsron huvila tai ehkä empirekauden porvaristalo, jota Pietarsaaren museon Malmin talo edustaa. Nämä kaikki neljä kohdetta ovat olleet mukana Stundarsin hallinnoimassa Komeat pohjalaiset talot -hankkeessa, jota ovat rahoittaneen Leader-ryhmät Aktion Österbotten ja Aisapari. Hankkeessa on jaettu tietoa vanhojen rakennusten hoitamisesta ja kunnostamisesta, jotta pohjalainen puurakentamisen perinne saataisiin säilytettyä.

Pelkkä säilyttäminen ei kuitenkaan riitä. Siksi hanke järjesti keskustelutilaisuuden, jossa pohdittiin vanhojen talojen näkyvyyden ja saavutettavuuden lisäämistä matkailunäkökulmasta projektipäällikkö  Saana Lindin johdolla.

Kosolan talolla on jo selkeät suunnitelmat, rakennusta remontoidaan parhaillaan.
– Talosta tulee eteläpohjalaisen kulttuurin vierailukeskus. Tarjoamme kokoustiloja, tarinallisia ohjelmapalveluita, tuomme rakennusperintöä ja historiaa esiin. Taloon tulee myös kahvila ja tilausravintola, kertoi projektipäällikkö Taina Hautamäki.

Hankkeessa tehdään nettisivut, joilla esitellään myös kohde- ja reittiehdotuksia. Rakennustutkija Outi Orhanen Pohjanmaan museosta muistutti, että reittien suunnittelussa kannattaa käyttää Museoviraston valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen luetteloa.
– Näistä voi laatia ilmaisia tietoreitistöjä ja kehittää reitin varrella olevia erityiskohteita, joita voi muuttaa rahaksi, kun ABC-asemat on jo nähty ja isot valtatiet eivät enää kiinnosta.
Aisaparin alueella tehdään alueen reitistöjä ja luontokohteita tunnetuksi niin lähialueen retkeilijöille kuin laajemminkin Outdooractive-sovelluksen avulla yhteistyössä kuntien kanssa.
Lind ehdottikin, että yhteinen reittien kehittäminen voisi olla seuraavan hankkeen aiheena.

Projektipäällikkö Saana Lind kuvattuna pohjalaistalon pienoismallin kanssa.

Projektipäällikkö Saana Lind toivoo, että pohjalaista rakennusperinnettä voitaisiin hyödyntää alueen matkailussa.

 

Tarvitaan elämyksiä 
ja tekemistä

Yhtä mieltä oltiin siitä, että rakennushistoria ei itsessään pelkästään kiinnosta, vaan talojen ympärille pitää liittää tarinoita, jotka tekevät niistä merkityksellisiä. Bussikierrokset sopivat oppaan johdolla kulttuuriympäristöiden kiertelyyn, mutta eniten elämyksellisyyttä syntyy, jos rakennuksiin pääsee sisälle. Kristiinankaupungin Avoimet portit -tapahtumaa, jossa pääsee kurkistamaan vanhojen talojen pihoihin ja puutarhoihin kiiteltiin hyvänä esimerkkinä. Pohjanmaalla on hienoja puukaupunginosia, kuten Skata Pietarsaaressa, Kokkolan Neristan ja Kristiinankaupungin puutalokeskusta ja niitä kannattaisi nostaa esille entistä enemmän. Stundarsin rakennusvastaava Jonathan Hemming muistutti, että jos kohteisiin pääsee sisälle tai niissä on jotain aktiviteettia, pitää matkailijoilta uskaltaa ottaa myös maksua siitä.

– Aktion Österbotten rahoittaa mielellään matkailua kehittäviä hankkeita. Kannattaa miettiä, riittääkö pelkän rakennustekniikan esittely sillä nykyään tekeminen ja osallistuminen, live like local -toiminta kiinnostaa lähimatkailijoitakin. Hankkeessa voisi esimerkiksi tuotteistaa näitä elämyksiä, Leader-neuvoja Annika Pollari vinkkasi.

Mikäli rakennusperintöön liittyvä matkailun kehittäminen kiinnostaa, ota yhteyttä: saana.lind@stundars.fi

teksti: Kirsi Tikkanen